Президент підписав Закон, що регулює працю домашніх працівників

Автор
провідний експерт із трудового законодавства Експертус Кадри
Закон доповнює КЗпП новою главою

Президент підписав Закон, що регулює працю домашніх працівників

22 травня 2024 року Президент підписав Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання праці домашніх працівників» від 25.04.2024 № № 3680-ІХ (законопроєкт від 23.06.2021 № 5695, далі — Закон № 3680). 

Закон № 3680 імплементує положення Конвенції Міжнародної Організації праці № 189 про   домашніх працівників, встановлює їх правовий статус та забезпечує соціальний захист. 

У КЗпП з’явиться нова глава ХІ-А «Регулювання праці домашніх працівників», до складу якої увійдуть 6 статей.

Домашня праця — це робота, яку виконують на умовах трудового договору (контракту) з метою обслуговування домогосподарства. Нерегулярну роботу з обслуговування домогосподарства тривалістю не більше 40 годин на місяць домашньою працею не вважатимуть.

Домашні працівники — це особи, які займаються домашньою працею в рамках трудових відносин з роботодавцем.

Стаття 173-3 КЗпП містить обов’язкові умови трудового договору з домашніми працівниками. 

Закон враховує особливості роботи домашніх працівників на території житла роботодавця та окремо врегульовує робочий час та час відпочинку домашніх працівників.

Закон вносить зміни до інших статей КЗпП та приводить їх у відповідність до нової глави ХІ-А. Крім цього, він вносить зміни до Законів України «Про оплату праці», «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття», «Про охорону праці», «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» та «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Закон № 3680 почне діяти через три місяці з дня, коли його офіційно опублікують. До того часу КМУ має привести свої нормативно-правові акти у відповідність із цим законом.

Олена Петровська 

за інформацією ВРУ

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Відпустки — 2024», який відбудеться 20 червня. Спікер — шеф-редактор Експертус Кадри Ірина Житкова

Щоб отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Відпустки — 2024

шеф-редактор Експертус Кадри

Статті за темою

Усі статті за темою

Відповідальність за порушення трудового законодавства

Відповідальність за порушення трудового законодавства є основним у правовому регулюванні трудових відносин. Які види відповідальності за порушення трудового законодавства встановлює вітчизняне законодавство? Як уникнути штрафів за порушення трудового законодавства? Усе щодо відповідальності за порушення законодавства про працю — читайте у статті
204

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
13305

Калькулятор кількості кадровиків

Якщо ваше підприємство належить до тих, що стрімко розвиваються, ви плануєте створювати нові підрозділи, філіали, добирати нових працівників, варто знати: це — додатковий оберемок кадрових справ. В нагоді стане зручний сервіс — «Калькулятор кількості кадровиків». Він зекономить ваш час на розрахунках і дасть змогу ліпше підготуватися до розмови з керівником про нагальну потребу прийняти на роботу ще одного працівника відділу кадрів.
9757

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
19540

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді