Під час воєнного стану держслужбовців призначатимуть за спрощеною процедурою

20 травня почав діяти закон

Під час воєнного стану держслужбовців призначатимуть за спрощеною процедурою

20 травня 2022 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про правовий режим воєнного стану» щодо функціонування місцевого самоврядування у період дії воєнного стану» від 12.05.2022 № 2259 (законопроект від 09.04.2022 № 7269, далі — Закон № 2259). Закон № 2259 вносить зміни до Закону України «Про правовий режим воєнного стану» від 12.05.2015 № 389-VIII та спрощує вступ на посади держслужби та посади в органах місцевого самоврядування (ОМС) у період дії воєнного стану.

✅ Як приймати на роботу в ОМС

Під час воєнного стану керівник держслужби або суб’єкт призначення, сільський, селищний, голови міських, обласних і райрад, начальник військової адміністрації призначатимуть осіб на посади за спрощеною процедурою:

  • без конкурсного відбору

    ;
  • на підставі поданої заяви;
  • заповненої особової картки встановленого зразка;
  • документів, що підтверджують громадянство України, освіту та досвід роботи згідно з вимогами законодавства, встановленими щодо відповідних посад.

Декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, документ про підтвердження рівня володіння державною мовою такі особи подають впродовж трьох місяців після того, як припинять або скасують воєнний стан.

Всеукраїнська професійна сертифікація кадровиків — 2022

У такий же термін проводять спецперевірку, передбачену Законом «Про запобігання корупції», та перевірку, передбачену Законом «Про очищення влади».

Призначені без конкурсу службовці не зможуть бути переведені на інші посади держслужби або посади в ОМС.

Конкурси на такі посади оголосять у строк не пізніше 6 місяців з дня, як припинять або скасують воєнний стан. Граничний строк перебування особи на посаді, призначення на яку відбулося під час воєнного стану, становить не більше 12 місяців після його припинення чи скасування.

Особи, звільнені з посад держслужби та служби в ОМС під час воєнного стану, протягом одного року після його припинення чи скасування, можуть бути прийняті на рівнозначні або нижчі посади без проведення конкурсу.

Крім того, Закон № 2259:

  • розширює компетенції міських, селищних та сільських голів;
  • змінює умови функціонування військових адміністрацій населених пунктів;
  • спрощує процедуру прийняття актів місцевою владою.

Олена Петровська

,
експерт Експертус: Кадри,
за матеріалами газети «Голос України»

Колего, редакція Експертус Кадри продовжує працювати для Вас в умовах війни.

Разом ми робимо внесок у відновлення економіки нашої країни. Передплатіть зі знижкою 50%

журнал «Кадровик-01»

або експертно-правову

систему «Експертус Кадри»

чи навчання на базових курсах Вищої Школи Кадровика та Вищої Школи Асистента Керівника. Будьте певні, що матимете відповіді на всі робочі запитання не лише під час воєнного стану, а й після Перемоги!

Все буде Україна!

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Оформлення запису в трудовій про прийняття строковика на час відпустки з вагітності та пологів основної працівниці

Буде помилкою вказати у трудовій, що працівницю прийняли за строковим трудовим договором на час відпустки з вагітності та пологів. Як тоді зробити правильний запис?
16339

Колективний договір

Порядок укладання колективного договору викликає у роботодавців безліч запитань. Як має виглядати типовий колективний договір? Колективний договір: обов'язковий чи ні? Чи потрібно реєструвати колективний договір? Чи передбачено відповідальність за відсутність колективного договору? Знайдіть відповіді у статті
163634

Резюме у роботі кадровика

Резюме — це перший документ, який бачить роботодавець. Його мета — надати роботодавцю чітке уявлення про те, чому саме цей кандидат підходить для вакансії. Як обрати працівника за резюме? Відповідь на це та інші питання а також резюме (шаблон) — у статті.
1366

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді