КМУ правомірно схвалив новий Український правопис, — Верховний Суд

Автор
провідний експерт із трудового законодавства Експертус Кадри
Суд залишив в силі постанову КМУ

КМУ правомірно схвалив новий Український правопис, — Верховний Суд

Зміни в Українському правописі

З 3 червня 2019 українці використовують нову редакцію Українського правопису (далі — Правопис), яку КМУ затвердив постановою від 22.05.2019 № 437 (далі — Постанова КМУ № 437).  

28 січня 2021 року Окружний адміністративний суд міста Києва (ОАСК) скасував постанову КМУ «Питання українського правопису» від 22.05.2019 № 437. У березні того ж року КМУ подав апеляцію й 11 травня 2021 року Шостий апеляційний адміністративний суд визнав протиправним та скасував рішення ОАСК. З червня 2021 року питання, чи мав КМУ повноваження схвалити нову редакцію правопису, досліджував Верховний Суд (ВС).

ВС погодився з висновком суду апеляційної інстанції, що нову редакцію українського правопису розробляє, готує до видання та затверджує Українська національна комісія з питань правопису, схвалює — МОН та Національна академія наук України. КМУ, як орган, який має загальні повноваження проводити державну політику у сфері розвитку та функціонування державної мови у всіх сферах, може лише погодити, а не затвердити, варіант українського правопису.

Суд зазначив у постанові, що Мін’юст у висновку за результатами правової експертизи до проєкту Постанови КМУ № 437 зробив зауваження до нього, проте зазначив, що оскаржуваний документ відповідає актам вищої юридичної сили.

Після дослідження усіх обставин процедури розробки Правопису та її проведення, колегія суддів вирішила, що Постанова КМУ № 437, яку прийняв КМУ, — це логічний та завершальний етап визначених подій. Рішення суду апеляційної інстанції є законним і не підлягає скасуванню (Постанова ВС у справі №640/9824/19 від 22.05.2024).

Олена Петровська

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
71

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25862

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
46598

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33846

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22763

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді