Мін’юст роз’яснює, чи можна працювати на посадах держслужби після 65 років

Призначати на держслужбу осіб, які досягли 65-річного віку, можуть строком на один рік без конкурсу

Мін’юст роз’яснив, чи можна працювати на посадах держслужби після 65 років

Скільки разів держслужбовець має право звільнитися у зв’язку з виходом на пенсію

Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про державну службу» від 16.12.2020 № 1086-IX зняв вікові обмеження для роботи на держслужбі.

Осіб, які досягли 65-річного віку, можуть призначити на держслужбу строком на один рік з правом повторного призначення без обов’язкового проведення щорічного конкурсу. Так визначає пункт 4 частини другої статті 34 Закону України «Про державну службу» від 10.12.2015 № 889-VIII (далі — Закон № 889).

Рішення про призначення на держслужбу приймає суб’єкт призначення. Кількість таких призначень не обмежена. Коли держслужбовець досягне 65 років, він може залишатися на посаді за його згодою і рішенням суб’єкта призначення, але не довше, ніж до досягнення 70-річного віку. Таке продовження може відбуватися без звільнення з посади.

Законодавство не визначає форми пропозиції держслужбовцю залишитися на держслужбі та строку для прийняття рішення про продовження держслужби.

Мін’юст зазначає, що рішення продовжити строк перебування на держслужбі необхідно ухвалити до досягнення держслужбовцем 65-річного віку або у день 65-річчя, оскільки, однією з підстав припинити держслужбу є вихід на пенсію або досягнення держслужбовцем 65-річного віку (п. 7 ч. 1 ст. 83 Закону № 889). Таке рішення оформлюють наказом (розпорядженням). Продовжити службу можна на тій самій посаді або на іншій рівнозначній чи нижчій посаді держслужби. Перевести на іншу рівнозначну чи нижчу посаду держслужби можуть після того, як прийняли рішення продовжити держслужбу, а також одночасно з таким рішенням.

Коли держслужбовець досягне 70-річного віку, його звільняють на підставі пункту 7 частини першої статті 83 Закону № 889. За такою ж підставою звільняють держслужбовця, якому не продовжили строк держслужби.

Нагадаємо, що у період дії воєнного стану, на посади держслужби призначають осіб без конкурсного відбору, обов’язковість якого передбачає законодавство.

Ірина Матійко

За інформацією Південного міжрегіонального управління Мін’юсту м. Одеса

Письмові комунікації для кадровика

Статті за темою

Усі статті за темою

Присвоєння рангу при прийнятті на державну службу

Закон України «Про державну службу» від 10.12.2015 № 889-VIII (далі — Закон № 889) передбачає такі поняття, як «категорії посад державної служби» та «ранги державних службовців». Насправді, таке нормативно-правове закріплення є досить позитивним досвідом, адже дозволяє не тільки розмежовувати рівень відповідальності різних посадовців, але і сприяє тенденції просування по службі
63538

Особова справа державного службовця

Служба управління персоналом державного органу приділяє чимало часу роботі з особовими справами державних службовців. Щоб заощадити час кадровикам, ми підготували перелік документів та порядок ведення особових справ держслужбовців.
40098

Зразок написання автобіографії

Автобіографія — це документ-життєпис, який особа складає сама про себе. Як правильно написати автобіографію? У якій послідовності? Дізнайтеся зі статті. У пригоді стане бланк автобіографії та зразок написання для держслужбовця
560229

Особова картка державного службовця

НАДС востаннє змінювало форму особової картки державного службовця у червні 2020 року. Однак особова картка держслужбовця, нова форма якої міститься у статті, до цього часу викликає низку питань. Як заповнювати особову картку держслужбовця? Що має містити заповнена особова картка державного службовця? Відповіді шукайте у статті.
43959

Обчислення стажу державної служби

При прийнятті особи на державну службу їй обчислюють стаж державної служби. Цей стаж дає право на встановлення державному службовцю надбавки за вислугу років, надання додаткової оплачуваної відпустки
42967

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді