ВРУ ухвалила Закон про статус англійської мови

Автор
експерт із трудового законодавства Експертус Кадри
Визначили категорії посад, кандидати на які будуть зобов’язані володіти англійською мовою

ВРУ ухвалила Закон про статус англійської мови

4 червня 2024 р. ВРУ ухвалила Закон України «Про застосування англійської мови в Україні» від 28.06.2023 № 9432 (законопроєкт № 9432; далі — Закон), який ініціював Володимир Зеленський. 

Закон закріплює статус англійської мови як однієї з мов міжнародного спілкування в Україні. Визначили категорії посад, кандидати на які зобов’язані володіти англійською мовою, унормували особливості застосування англійської мови у роботі органів влади, органів місцевого самоврядування, у сферах освіти, культури, транспорту, охорони здоров’я тощо.

Вимоги до знання англійської мови, зокрема, для держслужбовців категорії «А», голів місцевих держадміністрації та їхніх заступників почнуть діяти через 2 роки після закінчення воєнного стану, для інших посадовців — через 4 роки. На всіх рівнях освіти обов’язково будуть вивчати і використовувати англійську мову, зокрма й у дошкільних закладах.

Остаточний текст Закону ще не оприлюднили. 

Ірина Матійко 

За інформацією телеграм-каналу Ярослава Железняка

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Як оформити відстрочку працівникам підприємства: алгоритм і судова практика», який відбудеться 11 липня. Спікер — адвокат, сертифікований експерт із військового обліку Леся Лавренюк

Щоб отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Вебінар

Статті за темою

Усі статті за темою

Відповідальність за порушення трудового законодавства

Відповідальність за порушення трудового законодавства є основним у правовому регулюванні трудових відносин. Які види відповідальності за порушення трудового законодавства встановлює вітчизняне законодавство? Як уникнути штрафів за порушення трудового законодавства? Усе щодо відповідальності за порушення законодавства про працю — читайте у статті
1133

Калькулятор кількості кадровиків

Якщо ваше підприємство належить до тих, що стрімко розвиваються, ви плануєте створювати нові підрозділи, філіали, добирати нових працівників, варто знати: це — додатковий оберемок кадрових справ. В нагоді стане зручний сервіс — «Калькулятор кількості кадровиків». Він зекономить ваш час на розрахунках і дасть змогу ліпше підготуватися до розмови з керівником про нагальну потребу прийняти на роботу ще одного працівника відділу кадрів.
9890

День кадровика в Україні

У наш час важко уявити будь-яке підприємство чи установу без людини, яка б підбирала кваліфікованих, здібних працівників та ще й допомагала в адаптації персоналу. Саме зі знайомства з представником кадрової служби починається трудовий шлях кожного працівника. Тому у цій статті ви знайдете все про День кадровика в Україні.
1666

Різниця між трудовим та цивільно-правовим договором

Трудовий договір та цивільно правова угода — два види договорів, що найчастіше укладаються між роботодавцем та працівником. Вони мають ряд важливих відмінностей, які впливають на права та обов’язки сторін, а також на порядок припинення відносин. У цій статті ви знайдете основні відмінності між трудовим та цивільно-правовим договором а також корисні поради щодо того, що краще обрати трудовий чи цивільно-правовий договір
1894

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді