Трійця та День Конституції 2022: вихідні чи робочі дні?

В умовах воєнного стану роботодавці керуються нормами Закону № 2136, тож кількість днів відпочинку цього червня змінилася

Трійця та День Конституції 2022: вихідні чи робочі дні?

Стаття 73 Кодексу законів про працю України (далі – КЗпП) встановлює протягом року:

  • 9 святкових днів (зокрема 1 травня – День праці, 9 травня – День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні);
  • 4 неробочі дні – релігійні свята, в які не проводиться робота (7 січня і 25 грудня – Різдво Христове, один день (неділя) – Пасха (Великдень), один день (неділя) – Трійця).

У випадку, коли святковий або неробочий день, визначений статтею 73 КЗпП, збігається з вихідним днем, такий вихідний переноситься на наступний після святкового або неробочого (ст. 67 КЗпП).

До початку війни в Україні уряд затвердив, що 13 та 27-28 червня будуть неробочими днями. Таким чином, українців могли чекати довгі вихідні 11-13 червня (субота-понеділок) та 25-28 червня (субота-вівторок, з перенесенням одного робочого дня на липневу суботу).

Під час воєнного стану не застосовують норми частини 3 статті 67 і статті 73 КЗпП (ч. 6 ст. 6 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-IX; далі — Закон № 2136).

Зважаючи на зміни, внесені Законом № 2136, у червні 2022 року:

  • 12 червня (Трійця) — неділя, звичайний вихідний;
  • 13 червня — понеділок, робочий день;
  • 28 червня (День Конституції України) — вівторок, робочий день.

Водночас, якщо на вашому підприємстві бажають зробити 13 і 28 червня вихідними, скористайтеся одним з трьох законних варіантів.

Якщо ці дні будуть робочими, видайте наказ про організацію роботи у червні. Документ допоможе довести до працівників режим роботи через зміни у законодавстві, уникнути збоїв у виробничих процесах та непорозумінь із працівниками.

Виробничий календар на червень 2022 року

Джерело: Управління Держпраці у Сумській області

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Наказ про роботу у вихідний день: зразок

Інколи трапляється, що для виконання, наприклад, невідкладних робіт, роботодавець залучає працівників до роботи у вихідний день. Як оформити наказ про залучення до роботи у вихідний день у 2023 році — у статті
89572

Перелік святкових та неробочих днів в Україні

Трудовим законодавством України передбачено святкові та неробочі дні. Робота у такі дні не проводиться. Але у виняткових випадках — допускається, за що працівники мають отримати або подвійну оплату, або інший день відпочинку
33484

Робота у вихідний день в Україні: що врахувати кадровику

Робота у вихідні дні згідно з КЗпП забороняється, окрім виняткових випадків. Кадровик має знати, коли саме дозволено залучати працівників до роботи в вихідний день, які документи при цьому оформити, та як компенсувати незручності. Дотримуйтесь алгоритму зі статті, щоб не порушити норм законодавства
42597

Вихідні 2020: хто та скільки відпочиває

Щоб добре працювати, потрібно вміти відпочивати. Ми підготували для вас відразу два: календар вихідних днів на 2020 рік при п’ятиденному робочому тижні та шестиденному. Працюйте та відпочивайте з насолодою.
36251

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді