Працівник не може вийти на роботу або працювати дистанційно: варіанти для роботодавця

Працівник не може вийти на роботу або працювати дистанційно: варіанти для роботодавця

Держпраці скеровує, що в разі можливості доцільно надати працівнику оплачувану щорічну або соціальну відпустку, відпустку без збереження заробітної плати, що надається в обов’язковому порядку чи відпустку без збереження заробітної плати за згодою сторін (ст. ст. 25, 26 Закону України «Про відпустки»).

Наказ про відпустку без збереження зарплати під час дії воєнного стану

Нагадаємо, що під час воєнного стану слід керуватися нормами Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-IX (далі — Закон № 2136).

Зверніть увагу! Стаття 12 Закону № 2136 скеровує:

  1. У період дії воєнного стану щорічна основна оплачувана відпустка надається працівникам тривалістю 24 календарні дні.
  2. У період дії воєнного стану роботодавець може відмовити працівнику у наданні будь-якого виду відпусток (крім відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами та відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку), якщо такий працівник залучений до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури.
  3. Протягом періоду дії воєнного стану роботодавець на прохання працівника може надавати йому відпустку без збереження заробітної плати без обмеження строку, встановленого частиною першою статті 26 Закону України «Про відпустки».

Крім того, трудовий договір з працівником може бути призупинений відповідно до статті 13 Закону № 2136.

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Додаткова відпустка за роботу за комп’ютером: розрахуйте тривалість правильно

Майже всі офісні працівники, так звані «білі комірці», працюють із комп’ютером. Як визначити, кому з працівників і якої тривалості слід надавати щорічну додаткову відпустку за роботу на комп’ютері? Чи потрібно проводити атестацію робочих місць за умовами праці? Як вести облік часу, відпрацьованого на комп’ютері? Чи обов’язково, взагалі, надавати працівникам таку відпустку?
98442

Графік відпусток: бланк та зразок оформлення

Бланк графіку відпусток — це документ, який дозволяє організації планувати і контролювати відпустки працівників протягом року. Щоб дізнатися, що передбачає графік відпусток (рекомендована форма), читайте цю статтю.
62497

Тривалість щорічної основної відпустки після відпустки для догляду за дитиною

До кадровиків звернулась працівниця, яка щойно приступила до роботи після відпустки по догляду за дитиною, з проханням роз’яснити скільки невикористаних днів щорічної відпустки у неї залишилося до «декрету» і чому саме стільки? Щоб відповісти на ці запитання кадровик має знати, які саме періоди зараховують до стажу роботи, що дає право на отримання щорічної відпустки, та правильно розрахувати кількість днів невикористаної відпустки.
68204

Оформлення наказу про відпустку на Свято першого дзвоника 2024

Працівник хоче взяти відгул 1 вересня (цьогоріч Свято першого дзвоника припадає на 2 вересня) — дитина йде до школи. Директор не заперечує. Як оформити відпустку матері першокласника? Є варіанти: надати щорічну відпустку або відпустку без збереження зарплати
18320

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді