Форми оплати праці та гарантії для працівників: що має знати роботодавець

Щоб не наразитися на штрафи, враховуйте державні гарантії як у мирний, так і у воєнний час

Форми оплати праці та гарантії для працівників: що має знати роботодавець

Оплата праці працівників здійснюється за погодинною, відрядною або іншими системами оплати праці (ст. 97 КЗпП). Оплата може провадитися за результатами як індивідуальних, так і колективних робіт.

Як прописати у трудовому договорі форму оплати праці

Форми та системи оплати праці, норми праці, розцінки, тарифні сітки, ставки, схеми посадових окладів, умови запровадження та розміри надбавок, доплат, премій, винагород та інших заохочувальних, компенсаційних і гарантійних виплат встановлюються підприємствами, установами, організаціями самостійно у колективному договорі з дотриманням норм і гарантій, передбачених законодавством, генеральною та галузевими (регіональними) угодами. Якщо колдоговір на підприємстві, в установі, організації відсутній, роботодавець зобов’язаний погодити ці питання з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником), що представляє інтереси більшості працівників, а у разі його відсутності – з іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом.

Статтею 8 Закону України «Про Державний бюджет України на 2022» встановлено мінімальну заробітну плату, а саме:

у місячному розмірі:

  • з 1 січня – 6500 гривень,
  • з 1 жовтня – 6700 гривень;

у погодинному розмірі:

  • з 1 січня – 39,26 гривні,
  • з 1 жовтня – 40,46 гривні.

Пункт 2 постанови КМУ від 05.05.2010 р. №330 «Про визначення та застосування мінімальної заробітної плати в погодинному розмірі» (далі – Постанова № 330) регламентує випадки, коли застосовується мінімальна заробітна плата у погодинному розмірі, зокрема:

  • на підприємствах незалежно від форми власності у разі встановлення у колективних договорах або за погодженням з профспілковими чи іншими органами, уповноваженими на представництво трудовим колективом, погодинної оплати праці із застосуванням відповідних нормованих завдань та обліку фактичного робочого часу;
  • фізичними особами, які використовують найману працю з погодинною оплатою праці;
  • в установах та організаціях, що фінансуються з бюджету, в разі прийняття Кабінетом Міністрів України рішення про встановлення працівникам погодинної оплати праці.

Таким чином, для працівників, які працюють з місячними окладами, має дотримуватись мінімальна державна гарантія – мінімальна місячна заробітна плата, а для працівників з погодинною оплатою (годинними тарифними ставками) – мінімальна заробітна плата в погодинному розмірі.

✅ Робота кадровика у воєнний час: алгоритми+персональні консультації

Крім того, Постанова № 330 передбачає гарантії працівникам з погодинною оплатою праці, а саме:

  • підвищення мінімальної заробітної плати у погодинному розмірі не є підставою для збільшення нормованих завдань, установлених на годину праці (пп. 4 п. 1 Постанови № 330);
  • установлення погодинної оплати праці не є підставою для скорочення нормальної тривалості робочого часу (п. 3 Постанови № 330).
Джерело: Східне міжрегіональне управління Держпраці

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Розробка, укладення та виконання колективних договорів

Колективний договір — це угода між роботодавцем та колективом працівників (зазвичай представлений профспілкою), яка регулює умови праці, оплати праці, соціальні пільги, трудові права та обов’язки сторін. У статті ви дізнаєтеся про порядок укладення колективного договору та внесення змін до нього.
5745

Пільги та компенсації чорнобильцям

Чорнобильці мають право на пільги, визначені Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.1991 № 796-XII. Обсяг пільг залежить від категорії, до якої віднесено особу, постраждалу від аварії на ЧАЕС.
47662

Оплата праці на підприємстві

Оплата праці — одне із основних питань трудового права, ключовим аспектом якого є поняття «мінімальна зарплата». Система оплати праці в Україні передбачає багато видів: тарифна оплата праці, грейдова оплата праці, безтарифна оплата праці, тарифна система оплати праці, грейдингова система оплати праці, акордна система оплати праці та інші. Щоб не заплутатися у виборі системи оплати праці, читайте матеріал від наших експертів.
23585

Наказ про підвищення окладу: зразок

Наказ належатиме до групи наказів з кадрових питань тривалого строку зберігання та є первинними документами для нарахування зарплати
102631

Як виплачувати вихідну допомогу при звільненні

Роботодавцям слід пам’ятати як правило, — з працівником слід провести повний розрахунок при звільненні. Які є види виплати при звільненні та як вони різняться залежно від підстави звільнення, як нараховуються розрахункові та що містить в собі виплата компенсації при звільненні, які виплати при звільненні за власним бажанням передбачено законом — детально у статті
249232

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді