Переведення працівника на іншу роботу необумовлену трудовим договором під час воєнного стану

Протягом війни роботодавець має право перевести працівника на іншу роботу, не обумовлену трудовим договором, без його згоди, однак має врахувати ряд обмежень. Яких саме?

Переведення працівника на іншу роботу необумовлену трудовим договором під час воєнного стану

Власник або уповноважений ним орган не має права вимагати від працівника виконання роботи, не обумовленої трудовим договором (ст. 31 КЗпП). Ініціатором зміни умов трудового договору може виступати як власник або уповноважений ним органу, так і працівник.

Робота кадровика в умовах воєнного стану ➤ Зустрічаємось 8 липня

При цьому стаття 33 КЗпП регламентує, що тимчасове переведення працівника на іншу роботу, не обумовлену трудовим договором, допускається лише за його згодою.

Власник або уповноважений ним орган має право перевести працівника строком до одного місяця на іншу роботу, не обумовлену трудовим договором, без його згоди, якщо вона не протипоказана працівникові за станом здоров’я, лише для відвернення або ліквідації наслідків стихійного лиха, епідемій, епізоотій, виробничих аварій, а також інших обставин, які ставлять або можуть поставити під загрозу життя чи нормальні життєві умови людей, з оплатою праці за виконану роботу, але не нижчою, ніж середній заробіток за попередньою роботою.

Переведення працівника на постійну або тимчасову роботу оформлюється наказом власника або уповноваженого ним органу. У наказі про тимчасове переведення зазначається строк такого переведення.

Нагадаємо, що з 24.03.2022 не застосовуємо норми законодавства про працю у частині відносин, які врегулював Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-IX (далі — Закон № 2136; ч. 3 ст. 1 Закону № 2136).

Стаття 3 Закону № 2136 скеровує: у період дії воєнного стану роботодавець має право перевести працівника на іншу роботу, не обумовлену трудовим договором, без його згоди (крім переведення на роботу в іншу місцевість, на території якої тривають активні бойові дії), якщо така робота не протипоказана працівникові за станом здоров’я, лише для відвернення або ліквідації наслідків бойових дій, а також інших обставин, що ставлять або можуть становити загрозу життю чи нормальним життєвим умовам людей, з оплатою праці за виконану роботу не нижче середньої заробітної плати за попередньою роботою.

Протягом дії воєнного стану норми ч. 3 ст. 32 КЗпП та інших законів України щодо повідомлення працівника про зміну істотних умов праці не застосовуються.

Джерело: Східне міжрегіональне управління Держпраці

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Тимчасове переведення: підстави та оформлення

Тимчасово перевести працівника на іншу роботу, не обумовлену трудовим договором, роботодавець може, наприклад, у випадку відсутності іншого працівника у зв’язку з відпусткою для догляду за дитиною до трьох років. Про види тимчасових переведень, підстави для їх застосування та порядок оформлення розкажемо у статті.
35420

Зразок заяви про переведення на іншу посаду

У разі переведення працівника на іншу посаду, його згоду фіксують письмово. Якщо роботодавець пропонував переведення усно, працівник висловлює згоду в заяві. Зазвичай — це заява у довільній формі, оскільки нормативні документи не визначають чіткої форми згоди працівника на переведення на іншу посаду
113326

Як оформити наказ про переведення на іншу посаду

Роботодавець може перевести працівника на іншу посаду тільки за його згодою (ч. 1 ст. 32 КЗпП). Ініціювати переведення можуть працівник або роботодавець. Скачати зразок наказу про переведення за новим стандартом ви зможете у матеріалі
227791

Види переведення на іншу роботу

Працівника можна перевести на іншу роботу на підприємстві. Але тільки за його згодою. Трудове законодавство допускає також можливість переведення в іншу місцевість разом з підприємством або до іншого роботодавця. Остання процедура реалізується через звільнення.
25856

Наказ про прийняття на роботу в порядку переведення з іншого підприємства

Переведення на інше підприємство — зручний спосіб реалізації гарантій працівникам, звільнення яких супроводжується обов’язковим працевлаштуванням. Розгляньмо, зокрема, як оформити наказ про прийняття на роботу працівника, якого переведено з іншого підприємства.
30685

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді