Як надати день відпочинку за донацію крові у передвихідний або вихідний день, — роз’яснює Мінекономіки

Пільга діє у випадку, коли день донації крові та день після неї припадають на робочі дні працівника згідно з його графіком роботи

Як надати день відпочинку за донацію крові у передвихідний або вихідний день, — роз’яснює Мінекономіки

Працівник, який є донором, має пільги у сфері праці, зокрема отримує право на день відпочинку за донацію крові або її компонентів.

Як діяти, якщо донор здав кров під час простою

Такому працівнику безпосередньо після кожного дня донації надають день відпочинку зі збереженням зарплати. Працівник-донор також може приєднати цей день до щорічної відпустки (ч. 2 ст. 20 Закону України «Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові» від 30.09.2020 № 931-IX; далі ― Закон про донорство).

Аналогічна норма вказана і в статті 124 КЗпП. За нормами Закону про донорство та КЗпП право на день відпочинку за факт донації крові та (або) її компонентів має той працівник, якого увільнили від роботи в день донації.

КЗпП та Закон про донорство не містять норми про право на день відпочинку для працівника, що здав кров у свій вихідний день, і якого, відповідно, роботодавець не увільняв від роботи. Те саме стосується і дня відпочинку, що безпосередньо слідує за днем донації, якщо він вже є неробочим чи святковим днем (Лист Мінекономіки від 28.12.2021 № 4712-06/61078-09).

Мінекономіки вважає, що безпосередньо після кожного дня донації крові та/або компонентів крові, у т. ч. у разі донації у вихідні, святкові, та неробочі дні, працівнику надають додатковий день відпочинку та зберігають середній заробіток у разі, якщо день, наступний за днем донації, є для нього робочим згідно з графіком роботи.

Тобто норми КЗпП та Закону про донорство застосовують лише у випадках, коли день донації крові та день після неї припадають на робочі дні працівника згідно з його графіком роботи.

Відділ кадрів в умовах війни: алгоритми+персональні консультації

Що стосується роботи за змінним графіком роботи (перехідні зміни), то, із урахуванням норм статей 57, 58 КЗпП, гарантії працівникам-донором застосовують до усієї зміни, частина якої припадає на день донації.

Одночасно Мінекономіки повідомляє, що листи міністерства не є нормативно-правовими актами, вони мають інформаційно-рекомендаційний характер.

Зауважимо, що Закон про донорство встановлює право донора на «день відпочинку» та «інший день відпочинку», якщо за домовленістю з роботодавцем донор працював у день донації крові, і не містить згадки про «додатковий день відпочинку», щодо якого зазначає у листі Мінекономіки. Тож роботодавець має самостійно вирішити, як діяти в такому випадку і чи користуватись цим роз’ясненням Мінекономіки.

Консультація керівника групи експертів Експертус Кадри Ольги Догадіної, зразки документів та зведена таблиця гарантій працівнику-донору допоможуть увільнити працівника і надати йому день відпочинку бездоганно.

Олена Петровська,
експерт Експертус Кадри

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Зразок заяви про увільнення у зв’язку з вакцинацією

Законодавство про працю та загальнообов’язкове державне соціальне страхування не зобов’язує роботодавця безперешкодно відпускати працівника з роботи на час вакцинації та оплачувати період його відсутності на роботі з цієї причини. Утім, одним із способів задокументувати його відсутність — увільнення
8358

Увільнення від роботи на час виборів у 2020 році

25 жовтня 2020 року обиратимемо депутатів місцевих рад, сільських, селищних, міських голів. Якщо ваш працівник є учасником виборчого процесу, оформте необхідні документи, табелюйте коректно. Допоможемо в цьому, а спиратимемося на Виборчий кодекс від 19.12.2019 № 396-IX (далі — ВК)
28532

Увільнення від роботи на час виборів: настанови для кадровика

Україна готується до позачергових виборів у Верховну Раду. 21 липня обиратимемо нових народних депутатів. Кадровик має дотриматись вимог закону щодо працівників, які братимуть участь у виборчому процесі, — увільнити їх від роботи. Кого, як і на скільки увільняти від службових обов’язків? 4 варіанти оформленя зі зразками документів — у статті.
22565

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді