Уряд затвердив новий Порядок нарахування допомоги по безробіттю під час воєнного стану

На період участі у суспільно корисних, громадських та інших роботах тимчасового характеру допомогу не виплачуватимуть

Уряд затвердив новий Порядок нарахування допомоги по безробіттю під час воєнного стану

Професійна підтримка кадровиків 24/7

КМУ затвердив Порядок надання допомоги по безробіттю (далі — Порядок) постановою від 21.06.2022 № 735.

Порядок визначає процедуру, умови, за яких надаватимуть допомогу по безробіттю та механізм обчислення центрами зайнятості страхового стажу.

Під час дії воєнного стану допомогу призначатимуть з 1 дня. Загальна тривалість виплат не перевищуватиме 360 календарних днів протягом двох років з дня, як її призначили.

Розмір допомоги по безробіттю визначатимуть на підставі відомостей Реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, а за відсутності відомостей — на підставі довідок про заробітну плату.

На період участі у суспільно корисних роботах, громадських та інших роботах тимчасового характеру допомогу не виплачуватимуть. Безробітним, які брали участь у суспільно корисних роботах, громадських або інших роботах тимчасового характеру, виплату допомоги продовжуватимуть після завершення робіт.

Страховий стаж за участь в громадських роботах, суспільно корисних роботах під час воєнного стану, а також інших роботах тимчасового характеру, організації та проведенні виборчого процесу, виконання програм підготовки у військовому резерві включатимуть до страхового стажу.

Періоди отримання допомоги по безробіттю відповідно до Закону України «Про зайнятість населення» від 05.07.2012 № 5067-VI та Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» від 02.03.2000 № 1533-III, до страхового стажу не включатимуть.

Крім цього, документ вносить зміни до Порядку реєстрації, перереєстрації безробітних та ведення обліку осіб, які шукають роботу, затвердженого постановою КМУ від 19.09.2018 р. № 792 і Порядку надання роботодавцю компенсації витрат на оплату праці за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб внаслідок проведення бойових дій під час воєнного стану в Україні, затвердженого постановою КМУ від 20.03.2022 № 331.

Державна служба зайнятості на час воєнного стану зупинить виплати та фінансування компенсації ЄСВ за працевлаштування громадян на новостворені робочі місця із заробітною платою не нижче трьох мінімальних та профілактичні заходи.

Олена Петровська,
експерт Експертус Кадри,
за матеріалами Урядового порталу

Кадрова робота в умовах воєнного стану

Як дотримати вимог оновленого законодавства з працівниками, які продовжують працювати, з якими відсутній зв'язок і тими, що виконують військовий обов’язок в умовах воєнного стану?

Звільнення за прогул під час воєнного стану: за яких умов неправомірне

АЛГОРИТМИ+ПЕРСОНАЛЬНІ КОНСУЛЬТАЦІЇ

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Звіт № 4-ПН «Інформація про заплановане масове вивільнення працівників у зв'язку із змінами в організації виробництва і праці»

Роботодавець зобов’язаний подавати до центру зайнятості інформацію щодо масового вивільнення працівників у зв’язку зі змінами в організації виробництва й праці, у т. ч. ліквідацією, реорганізацією або перепрофілюванням підприємств, установ, організацій, скороченням чисельності або штату працівників організації незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання за два місяці до вивільнення
32540

Звітуємо про квоту

Пам’ятайте, що працевлаштування працівників квотних категорій може мати фінансовий зиск для підприємства. А от необґрунтована відмова у прийнятті, якщо квота не виконана, — гарантований візит інспектора Держпраці
64694

Відповідальність у 2019 році за невиконання квоти для працевлаштування

Якщо середньооблікова чисельність штатних працівників становить 20 осіб, на підприємстві має бути один працівник передпенсійного віку. Інакше — штраф. За яких умов та скільки заплатять роботодавці за невиконання квоти?
7452

Звіт № 3-ПН із 2018 року подаємо через інтернет

Сервіс «Електронний кабінет роботодавця» на сайті служби зайнятості дає змогу публікувати вакансії і переглядати резюме пошукачів роботи, звітувати про потребу в кадрах. Більше про можливості для роботодавців — у статті.
7880

Стаж, набутий за кордоном: чи зараховують для лікарняних, пенсії та допомоги з безробіття

Нерідко трапляється, що на підприємстві працюють працівники, які до цього тривалий час працювали за кордоном. Чи враховувати цей період до стажу для оплати тимчасової непрацездатності, призначення допомоги з безробіття, пенсії? Які документи підтверджують страховий стаж, набутий за кордоном? Окрім відповідей на ці запитання, у статті також знайдете перелік країн, з якими Україна уклала відповідні міжнародні договори.
8674

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді