Хто може звільнити керівника комунального закладу, призначеного до початку воєнного стану, — роз’яснює Мінекономіки

Під час воєнного стану посадові особи територіальних громад мають додаткові повноваження

Хто може звільнити керівника комунального закладу, призначеного до початку воєнного стану, — роз’яснює Мінекономіки

Мінекономіки роз’яснило, що під час воєнного стану сільський, селищний, міський голова можуть призначати на посади та звільняти з посад в ОМС, керівників комунальних підприємств, установ, організацій, що належать до сфери управління відповідного органу місцевого самоврядування, у порядку, визначеному частинами п’ятою, шостою статті 10 цього Закону (ч. 3 ст. 9 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» від 12.05.2015 № 389-VIII, далі — Закон № 389).

Відділ кадрів в умовах воєнного стану: алгоритми дій+персональні консультації

Частини п’ята та шоста статті 10 Закону № 389 визначать спрощений порядок, за яким призначають на посади державної служби, посади в органах місцевого самоврядування, посади керівників суб'єктів господарювання державного сектору економіки, комунальних підприємств, установ, організацій під час воєнного стану.

Крім цього, сільський, селищний, міський голова призначає на посади та звільняє з посад керівників відділів, управлінь та інших виконавчих органів ради, підприємств, установ та організацій, що належать до комунальної власності відповідних територіальних громад, крім випадків, передбачених частиною другою статті 21 Закону України «Про культуру» від 14.12.2010 № 2778-VI (п. 10 ч. 4 ст. 42 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.1997 № 280/97-ВР).

З огляду на викладене, на думку Мінекономіки, керівника комунального підприємства, закладу, установи та організації, якого призначили до введення в Україні воєнного стану, може звільнити з посади сільський, селищний, міський голова (Лист Мінекономіки від 06.06.2022 № 4712-06/33863-09).

Нагадаємо, що зміни до Закону № 389 та додаткові повноваження сільським, селищним, міським головам у період дії воєнного стану запровадив Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про правовий режим воєнного стану» щодо функціонування місцевого самоврядування у період дії воєнного стану» від 12.05.2022 № 2259-ІХ.

Олена Петровська,
екперт Експертус Кадри

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Звільнення директора товариства

Як оформити звільнення директора товариства, внести правильний запис до трудової книжки про звільнення директора, одержати зразки наказів про виконання обов’язків та про звільнення директора? Пропонуємо скористатися нашими порадами у цій статті
106669

Звільнення за переведенням на інше підприємство

Звільнення за переведенням на роботу на інше підприємство, крім згоди працівника, передбачає домовленість роботодавців. Про порядок звільнення у зв’язку з переведенням та про особливості такого звільнення під час воєнного стану читайте у цій статті
122770

Наказ про звільнення за прогул: зразок

Звільнення працівника на підставі пункту четвертого статті 40 КЗпП — за прогул — оформлюють відповідним наказом. Скачайте зразок наказу про звільнення за прогул без поважних причин, щоб дотримати вимог законодавства з праці та ДСТУ 4163:2020.
50638

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді