56 календарних днів щорічної відпустки педпрацівникам повертається

Закон № 7251 скасовує імперативну норму щодо обмеження щорічної основної оплачуваної відпустки 24 календарними днями під час воєнного стану

56 календарних днів щорічної відпустки педпрацівникам повертається

01.07.2022 року Верховна Рада прийняла в цілому проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо оптимізації трудових відносин» (реєстр. № 7251).

У другому читанні та в цілому підтримано зміни до статті 12 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану».

Як переводити на іншу роботу під час воєнного стану

Як вбачається з порівняльної таблиці до другого читання станом на 01.07.2022 року в проєкті Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо оптимізації трудових відносин» частину першу статті 12 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» викладено в такій редакції:

«Стаття 12. Відпустки

1. У період дії воєнного стану надання працівнику щорічної основної відпустки за рішенням роботодавця може бути обмежено тривалістю 24 календарні дні за поточний робочий рік.

Якщо тривалість щорічної основної відпустки працівника становить більше 24 календарних днів, надання не використаних у період дії воєнного стану днів такої відпустки переноситься на період після припинення або скасування воєнного стану.

У період дії воєнного стану роботодавець може відмовити працівнику у наданні невикористаних днів щорічної відпустки.

Норми частини сьомої статті 79, частини п’ятої статті 80 Кодексу законів про працю України та частини п’ятої статті 11, частини другої статті 12 Закону України «Про відпустки» у період дії воєнного стану не застосовуються».

Попередня редакція цієї статті передбачала, що «щорічна основна оплачувана відпустка надається працівникам тривалістю 24 календарні дні».

Таким чином, нормами прийнятого Закону № 7251 скасовано імперативну норму щодо обмеження щорічної основної оплачуваної відпустки 24 календарними днями для педагогічних працівників та у такий спосіб повернуто відпустку тривалістю 56 календарних днів, відповідно до умов надання та тривалості щорічних основних відпусток встановлених Законом України «Про відпустки» та Порядком надання щорічної основної відпустки тривалістю до 56 календарних днів керівним працівникам навчальних закладів та установ освіти, навчальних (педагогічних) частин (підрозділів) інших установ і закладів, педагогічним, науково-педагогічним працівникам та науковим працівникам, затверджений постановою КМУ від 14.04.97 № 346.

Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Джерело: Профспілка працівників освіти і науки України

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Додаткова відпустка за роботу за комп’ютером: розрахуйте тривалість правильно

Майже всі офісні працівники, так звані «білі комірці», працюють із комп’ютером. Як визначити, кому з працівників і якої тривалості слід надавати щорічну додаткову відпустку за роботу на комп’ютері? Чи потрібно проводити атестацію робочих місць за умовами праці? Як вести облік часу, відпрацьованого на комп’ютері? Чи обов’язково, взагалі, надавати працівникам таку відпустку?
98556

Графік відпусток: бланк та зразок оформлення

Бланк графіку відпусток — це документ, який дозволяє організації планувати і контролювати відпустки працівників протягом року. Щоб дізнатися, що передбачає графік відпусток (рекомендована форма), читайте цю статтю.
62612

Тривалість щорічної основної відпустки після відпустки для догляду за дитиною

До кадровиків звернулась працівниця, яка щойно приступила до роботи після відпустки по догляду за дитиною, з проханням роз’яснити скільки невикористаних днів щорічної відпустки у неї залишилося до «декрету» і чому саме стільки? Щоб відповісти на ці запитання кадровик має знати, які саме періоди зараховують до стажу роботи, що дає право на отримання щорічної відпустки, та правильно розрахувати кількість днів невикористаної відпустки.
68448

Оформлення наказу про відпустку на Свято першого дзвоника 2024

Працівник хоче взяти відгул 1 вересня (цьогоріч Свято першого дзвоника припадає на 2 вересня) — дитина йде до школи. Директор не заперечує. Як оформити відпустку матері першокласника? Є варіанти: надати щорічну відпустку або відпустку без збереження зарплати
18382

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді