Матеріальні претензії до працівника та відмова у звільненні: чи правомірно?

Чи можна відмовити у звільненні до відшкодування збитків?

Матеріальні претензії до працівника та відмова у звільненні: чи правомірно?

Держпраці нагадала роботодавцям про гарантії працівникам при звільненні та про правила поводження з трудовими книжками.

Вносимо записи до трудових книжок: відповіді на поширені запитання

Так, громадяни мають право на звільнення за власним бажанням (у разі своєчасного повідомлення роботодавця). Що ж до трудових книжок, то після оцифрування вони мають зберігатися саме у працівника.

Наявність матеріальних претензій до працівника з боку роботодавця (наприклад, щодо псування техніки) при цьому не може бути підставою для відмови у звільненні з роботи.

У відомстві навели приклад порушення, коли керівник відмовлявся віддавати працівникові документи, поки той не відшкодує збитків. Внаслідок звернення особи у справу втрутився інспектор — аж поки роботодавець не виконав вимоги законодавства.

За інформацією Управління інспекційної діяльності у Чернігівській області Центрального міжрегіонального управління Державної служби з питань праці

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Як зробити запис в трудовій книжці про звільнення за власним бажанням

Запис про звільнення за власним бажанням в трудовій книжці повинен відображати точне формулювання законодавчої норми про звільнення з цієї причини. Які варіанти запису про звільнення за власним бажанням можуть бути та зразки таких записів, — у статті.
121765

Зразок наказу про звільнення за власним бажанням

Роботодавець може звільнити працівника за власним бажанням у строк, про який він просить, у разі неможливості продовжити роботу. Також є ще одна поважна причина, коли працівник може звільнитися за власним бажанням без попередження за два тижні.
83419

Звільнення за власним бажанням: стаття, оформлення, відпрацювання

Звільнення працівника за власним бажанням — процедура, через яку виникає не менше судових спорів, ніж через інші підстави для звільнення. Крім того, звільнення за власним бажанням викликає додаткові запитання через воєнний стан в Україні. Порядок такого звільнення та його особливості під час війни, роз’яснюємо у статті
645745

Заява про звільнення за власним бажанням

Якщо працівник прийняв рішення завершити кар’єру в компанії, неодмінно шукатиме бланк заяви на звільнення за власним бажанням. Роз’ясніть працівнику, що оформлення такої заяви залежить від причини звільнення. Скачайте та покажіть колезі зразок заяви на звільнення за власним бажанням.
261101

Зразки заяв про звільнення з роботи

Трудове законодавство надає право працівникам розривати трудовий договір, укладений на невизначений строк, попередивши про це власника за два тижні. Але на час дії воєнного стану є поважна причина для звільнення без попередження. Детальніше читайте у статті.
621385

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді