Мінстратегпром оновив критерії, за якими визначає підприємства важливими в цілях бронювання

Автор
експерт з трудового законодавства Експертус Кадри
Статус важливих зможуть отримати підприємства, що регулюють діяльність інших підприємств ОПК

Мінстратегпром оновив критерії, за якими визначає підприємства важливими в цілях бронювання

Як підприємству отримати статус важливого для галузі національної економіки чи задоволення потреб територіальної громади

Мінстратегпром наказом від 16.07.2024 № 89 виклав у новій редакції Критерії для визначення Міністерством з питань стратегічних галузей промисловості України підприємств, установ і організацій у сфері оборонно-промислового комплексу, промисловості, літакобудівній галузі та у сфері космічної діяльності такими, що мають важливе значення для національної економіки, затверджені наказом Мінстратегпром від 23.02.2023 № 27 (далі — Наказ № 89).

Підприємства, які виробляють товари, виконують роботи і надають послуги з розробки, виготовлення, ремонту, модернізації та утилізації озброєння, військової і спеціальної техніки, боєприпасів, їх складових частин для забезпечення потреб ЗСУ, інших військових формувань, а також уповноважені суб’єкти управління об’єктами державної власності, які регулюють, контролюють та координують діяльність таких підприємств визначать важливими для національної економіки у сфері оборонно-промислового комплексу (далі — ОПК), у разі відповідності одному із таких критеріїв:

  1. підприємство виконує:
    • державний контракт, укладений ним з державним замовником у сфері оборони, або залучене на підставі договорів, зокрема зовнішньоекономічних договорів, до виконання такого державного контракту або договір щодо виробництва товарів оборонного призначення або договір щодо виконання робіт оборонного призначення.
    • Обсяг виробництва товарів, виконання робіт, надання послуг оборонного призначення має становити понад 50% від їх загального обсягу за останній звітний період;
  2. підприємство отримує фінансову державну підтримку у вигляді грантів відповідно до постанови КМУ «Деякі питання забезпечення розвитку інновацій та технологій для потреб оборони» від 08.03.2024 № 262;
  3. підприємство здійснює функції уповноваженого суб’єкта управління об’єктами державної власності, який регулює, контролює та координує діяльність таких підприємств, установ і організацій.

На підставі рішень про визначення підприємств важливими для національної економіки у сфері ОПК Мінстратегпром визначить такі підприємства критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період (абз. 15 п. 2 Критеріїв та порядку, за якими здійснюється визначення підприємств, установ та організацій, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період, а також критично важливими для забезпечення потреб ЗСУ, інших військових формувань в особливий період, затверджених постановою КМУ від 27.01.2023 № 76).

Важливими для національної економіки визначать підприємство, яке не відповідає зазначеним вище критеріям, або підприємство у сфері промисловості, космічної діяльності або авіабудівної галузі, яке відповідає трьом із таких критеріїв:

  1. виконує державний контракт державного замовника у сфері оборони;
  2. залучили на підставі договору до виконання державного контракту, укладеного з державним замовником у сфері оборони;
  3. включили до електронного реєстру учасників відбору та виконавців державних контрактів;
  4. приймає участь у реалізації завдань і заходів, передбачених державними цільовими програмами у авіабудівній галузі та у сфері космічної діяльності;
  5. приймає участь у реалізації завдань і заходів, передбачених державними цільовими програмами реформування та розвитку оборонно-промислового комплексу, розробленні, освоєнні і впровадженні нових технологій, нарощуванні наявних виробничих потужностей для виготовлення продукції оборонного призначення;
  6. виробляє товари, виконує роботи і надає послуги, які підприємства оборонно-промислового комплексу використовують для виготовлення товарів оборонного призначення.

Наказ № 89 набере чинності з дня, коли його офіційного опублікують.

Людмила Герега

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Як оформити увільнення працівника через призов по мобілізації

Фахівці Експертус Кадри роз’яснили, хто і як може призвати працівника на військову службу під час мобілізації. А також підготували для вас зразок наказу про увільнення у зв’язку з призовом по мобілізації. Наша команда продовжує працювати для вас і в умовах воєнного стану.
104486

Як оформити вихід на роботу після військової служби та демобілізації працівника

Що має зробити кадровик, щоб демобілізований або працівник, який пройшов військову службу, міг приступити до роботи? Розгляньмо кілька сценаріїв, які можуть трапитися на практиці.
82670

Осінній призов на строкову службу 2019: алгоритм для кадровика

Протягом жовтня – грудня 2019 року в Україні проходить осінній призов на строкову військову службу. Як діяти кадровику, коли працівника призвали на строкову військову службу 2019. Які законодавчі гарантії закріплені за працівником-призовником, — розкажемо у статті.
24490

Осінній призов офіцерів запасу 2018: призивають вдвічі більше, ніж планувалось

У листопаді 2018 року військовий вишкіл пройде 1000 офіцерів запасу замість планованих 500-та. Детально про те, чим зумовлено збільшення кількості призовників та кого призиватимуть, — у статті.
10204

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді