Мінімальна зарплата на 2023 рік: переговори щодо розміру розпочато

На який розмір "мінімалки" в наступному році можуть розраховувати українці?

Розпочалися переговори щодо визначення розміру мінімальної зарплати на 2023 рік

21 липня 2022 року за ініціативи Федерації профспілок України розпочалися колективні переговори щодо встановлення розміру мінімальної зарплати на 2023 рік.

Система оплати праці на підприємстві у 2022 році

Під час засідання Сторони озвучили свої позиції та можливі підходи щодо визначення розміру основної державної соцгарантії в умовах воєнної агресії рф та завданого величезного удару економіці України.

Представниця Мінекономіки зазначила, що за підсумками І кварталу ц.р. ВВП впав на 15,1%. В цілому, за оцінками та припущеннями міністерства:

  • падіння ВВП у 2022 році може сягнути 30-35%;
  • очікується зростання індексу споживчих цін у 2022 році до 31-32% на кінець року, у 2023 році – 30%.

Даний прогноз може змінюватися залежно від ситуації та прийнятих рішень.

Позиція Мінфіну полягає у стримуванні соціальних видатків. Міністерство не розглядає можливості підвищення мінімальної зарплати та пропонує у 2023 році залишити її у розмірі 6700 грн. Також було внесено пропозицію призупинити підвищення розміру посадового окладу працівника І тарифного розряду ЄТС на сьогоднішньому рівні, оскільки його зростання потребуватиме значних видатків із держбюджету.

Генеральний директор директорату розвитку ринку праці та умов оплати праці Мінекономіки Юрій Кузовий зазначив, що, враховуючи позитивний вплив мінімальної зарплати на середній рівень зарплати та обсяг податків, а також очікування щодо інфляції, Мінфіну направлено пропозиції щодо встановлення мінімальної зарплати з 01.01.2023 на рівні 6700 грн з подальшим її підвищенням задля забезпечення рівня у 7250 грн у середньому на рік.

За інформацією Мінсоцполітики фактичний розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб у цінах червня 2022 року оцінюється на рівні 7000 грн та прогнозується у розмірі 8200 грн на початок 2023 року.

Представники Сторони роботодавців підтримали позицію Мінфіну щодо збереження у 2023 році мінімальної зарплати на рівні 6700 грн.

Коли проводити доплату до мінімальної зарплати і які виплати до неї включати

З огляду на складну економічну ситуацію в країні та негативний вплив на економіку масштабної російської агресії, учасники переговорів від профспілкової Сторони запропонували встановити мінімальну зарплату з 1 січня 2023 року виходячи із визначених на 2022 рік її розмірів, збільшених щонайменше на рівень інфляції (зазначена позиція схвалена рішенням СПО об’єднань профспілок від 11.07.2022 № 37-4).

Сергій Романюк, заступник Голови Профспілки ПОН, наголосив на необхідності підвищення розміру посадового окладу працівника І тарифного розряду ЄТС. Пропозицію підтримав Юрій Кузов, який поінформував, що міністерство готує проєкт рішення щодо підвищення розміру посадового окладу працівника І тарифного розряду ЄТС у зв’язку із зростанням з 01.10.2022 мінімальної зарплати до 6700 грн щоб зберегти існуюче співвідношення між посадовим окладом працівника І тарифного розряду ЄТС та мінімальною зарплатою на рівні 44,5%.

За матеріалами Федерації профспілок України

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Розробка, укладення та виконання колективних договорів

Колективний договір — це угода між роботодавцем та колективом працівників (зазвичай представлений профспілкою), яка регулює умови праці, оплати праці, соціальні пільги, трудові права та обов’язки сторін. У статті ви дізнаєтеся про порядок укладення колективного договору та внесення змін до нього.
5746

Пільги та компенсації чорнобильцям

Чорнобильці мають право на пільги, визначені Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.1991 № 796-XII. Обсяг пільг залежить від категорії, до якої віднесено особу, постраждалу від аварії на ЧАЕС.
47664

Оплата праці на підприємстві

Оплата праці — одне із основних питань трудового права, ключовим аспектом якого є поняття «мінімальна зарплата». Система оплати праці в Україні передбачає багато видів: тарифна оплата праці, грейдова оплата праці, безтарифна оплата праці, тарифна система оплати праці, грейдингова система оплати праці, акордна система оплати праці та інші. Щоб не заплутатися у виборі системи оплати праці, читайте матеріал від наших експертів.
23588

Наказ про підвищення окладу: зразок

Наказ належатиме до групи наказів з кадрових питань тривалого строку зберігання та є первинними документами для нарахування зарплати
102656

Як виплачувати вихідну допомогу при звільненні

Роботодавцям слід пам’ятати як правило, — з працівником слід провести повний розрахунок при звільненні. Які є види виплати при звільненні та як вони різняться залежно від підстави звільнення, як нараховуються розрахункові та що містить в собі виплата компенсації при звільненні, які виплати при звільненні за власним бажанням передбачено законом — детально у статті
249234

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді