Працівників у відпустках по догляду за дитиною планують інформувати про внутрішні вакансії, — законопроєкт

Автор
експерт із трудового законодавства Експертус Кадри
КЗпП доповнять новими нормами

Відпустка для догляду за дитиною до 3 років

27 вересня 2024 року у ВРУ зареєстрували проєкт Закону України «Про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо посилення заходів захисту права на працю для жінок та чоловіків, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною» № 12074 (далі — Законопроєкт № 12074).

Автори Законопроєкту № 12074 пропонують доповнити статтю 5-1 КЗпП в частині гарантій прав жінок та чоловіків, які оформили відпустку для догляду за дитиною, при народженні дитини. Працівники матимуть право після такої відпустки повернутися на ту ж саму або еквівалентну посаду на умовах, не менш сприятливих для них. А також зможуть скористатися кращими умовами роботи, на які вони мали б право в період відсутності.

Ідентичною нормою доповнять і статтю 13 КЗпП, яка регламентує зміст колективного договору. 

Окрім цього, роботодавця зобов’яжуть інформувати про процеси просування по службі та внутрішні вакансії працівника, який перебуває у відпустці для догляду за дитиною. Якщо працівник ініціює просування по службі, роботодавець повинен сприяти його участі у такому процесі. Відповідні зміни планують внести до статті 179 КЗпП.

Якщо документ приймуть, Закон набере чинності з дня, наступного за днем коли його опублікують.

Ірина Матійко

За інформацією ВРУ

Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

Розраховуємо залишок відпусток наприкінці року

Для того щоб спланувати на майбутній рік графік відпусток, насамперед слід визначити залишок невикористаної відпустки за поточний, а можливо — і за попередні роки. Щоб не розгубитися в розрахунках користуйтеся довідкою про залишок відпустки. Що має містити довідка про залишок відпустки та як виглядає формула розрахунку днів відпустки — у статті.
13793

Звільнення вагітних жінок: коли можливо, а коли — ні

Кожен, хто хоч раз прочитав КЗпП, певен: якщо на робочому місці з’являється вагітна, звільнити її неможливо, а якщо можливо, то лише ліквідувавши підприємство. Трапляються навіть такі ситуації, коли вагітна пише заяву про звільнення за власним бажанням, а їй відмовляють, посилаючись на вимоги законодавства. Утім, існує реальна можливість у разі необхідності припинити трудові відносини з вагітною працівницею. Звісно, не за чиєюсь забаганкою, а лише тоді, коли це справді єдиний вихід із ситуації.
42455

Покроковий алгоритм при звільненні за прогул

Легким в оформленні звільнення працівника за прогул вважає лише той, хто ніколи його не проводив. Зі сторони здається, що достатньо скласти акт, визнати причину неявки на роботу не поважною і підготувати відповідний наказ. Однак, пам’ятайте, що проблеми можуть виникнути потім. Приміром, звільнений працівник подасть позов до суду і доведе, що ви припустилися процедурної помилки під час звільнення по статті за прогул. Щоб уникнути подібних неприємностей, потрібно не тільки мати загальну уяву про складові процедури, але й розуміти порядок оформлення звільнення за прогул без поважних причин. Тож дійте за алгоритмом від експертів Експертус Кадри.
142361

Повідомлення про прийняття працівника на роботу

Перед тим як допустити нового працівника до виконання обов’язків, подайте повідомлення в податкову про прийняття його на роботу. Скачайте шаблон та скористайтеся зразком і підказками від наших фахівців, щоб правильно заповнити бланк повідомлення.
146540

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді