Роботодавців можуть звільнити від обов’язку подавати до ТЦК списки 17 річних працівників

Автор
експерт з трудового законодавства Експертус Кадри
Юнаки ставатимуть на облік шляхом електронної ідентифікації або прибувши до ТЦК

Списки громадян, які підлягають приписці до призовних дільниць

27 вересня 2024 року у ВРУ зареєстрували Проєкт Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» щодо особливостей взяття громадян України на військовий облік призовників та їх медичного огляду під час проходження ними базової загальновійськової підготовки» № 12076 (далі — Законопроєкт № 12076).

Державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації щороку складають і подають до відповідних районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (далі — ТЦК) списки громадян, які підлягають взяттю на військовий облік призовників (ч. 5 ст. 14 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» від 25.03.1992 № 2232-XII; абз. 12 п. 34 Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженого постановою КМУ від 30.12.2022 № 1487). Саме цю норму пропонують виключити автори Законопроєкту № 12076.

Натомість, громадян України чоловічої статі, яким у рік взяття на військовий облік виповнюється 17 років, зобов’яжуть з 01 січня до 31 липня стати на облік призовників:       

  • через електронну ідентифікацію. При цьому необхідно уточнити свої персональні дані засобами Електронного кабінету призовника, військовозобов'язаного, резервіста;
  • особисто прибути до ТЦК.

Громадян, які не виконали обов’язок у зазначений період, братимуть на військовий облік призовників тільки після  того, як вони особисто прибудуть до ТЦК з одночасним притягненням до відповідальності, крім випадків, зазначених нижче.

Поважними причинами, які позбавили особу можливості пройти електронну ідентифікацію та уточнити свої персональні дані або прибути до ТЦК, за умови, що є підтвердні документи, визнавають:

  • хворобу;
  • перешкоду стихійного характеру;
  • проживання (перебування) під час дії особливого періоду на тимчасово окупованій Російською Федерацією території України, де ведуть бойові дії;
  • інші обставини.

Людмила Герега

За інформацією ВРУ

Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

План роботи з військового обліку на 2025 рік

Робота з військового обліку є важливим аспектом діяльності будь-якого підприємства, особливо в умовах мобілізаційної готовності. Створення детального плану допоможе систематизувати всі процеси, забезпечити точність даних та своєчасне виконання всіх необхідних заходів. Як скласти план роботи з військового обліку на 2025 рік зразок — у статті.
908

Відповідальний за військовий облік: кого призначати

Військовий облік на підприємстві здійснюється відповідальною посадовою особою. Як призначати відповідального за ведення військового обліку на підприємстві, в установі, організації? Відповідь знайдете у статті.
59849

Посадова інструкція інспектора з військового обліку

Необхідно скласти посадову інструкцію відповідального за військовий облік на підприємстві, але не знаєте з чого почати? Ми підготували для вас зразок посадової інструкції відповідального за військовий облік. Залишилось тільки скачати.
63538

Бронювання працівників на підприємстві під час воєнного стану

Під час воєнного стану порядок бронювання військовозобов’язаних передбачає два абсолютно різних механізми. У фокусі цієї статті відповіді на наступні питання: як забронювати працівника на період мобілізації, хто може забронювати працівника, чи можна забронювати мобілізованого працівника?
284243

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді