Обов’язки роботодавця щодо працевлаштування працівника при скороченні штату

Чи має роботодавець пропонувати вакансії працівнику, який просить скоротити строк до звільнення

skorochennia_2.jpg

Роботодавець при скороченні штату зобов’язаний запропонувати працівнику всі вакантні посади, що відповідають його кваліфікації згідно ч. 1 ст. 40 КЗпП України.  

Скорочення під час воєнного стану: зауваги кадровику

Якщо працівник подає заяву про скорочення двомісячного терміну попередження про звільнення, роботодавець може зменшити цей термін, але все одно зобов'язаний дотримуватися гарантій при звільненні.

Такий висновок зробила Велика Палата Верховного Суду у справі за позовом про поновлення на роботі та стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу.

Позивач у цій справі працював на посаді провідного юрисконсульта у філії обласного центру зайнятості, яку ліквідували.

Роботодавець повідомив позивача звільнення, а позивач подав заяву про скорочення строку попередження про звільнення. Роботодавець звільнив позивача, не пропонуючи інших вакансій. Після звільнення позивач дізнався про існування аналогічних посад у новоствореній філії за його місцем проживання, яких роботодавець йому не пропонував.

Велика Палата Верховного Суду визначила, що на прохання працівника роботодавець може скоротити строк попередження про звільнення  та водночас скорочення цього строку не звільняє роботодавця від виконання обов’язку з працевлаштування працівника.

Отже, роботодавець зобов’язаний запропонувати такому працівникові всі наявні вакансії, які відповідають його кваліфікації, що існували з моменту попередження працівника про наступне звільнення до дня розірвання трудового договору.

У разі відмови працівника від запропонованих вакансій чи їх відсутності, трудові відносини продовжувати об’єктивно неможливо і такого працівника можна звільнити. 

За інформацією Верховного суду України

Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

Журнал реєстрації заяв з кадрових питань

Службовий документ — офіційний документ, який юридична особа створила або отримала у процесі діяльності, відповідним чином зареєструвала та/або засвідчила (п. 3.14 ДСТУ 2732:2023 2732:2004 «Діловодство й архівна справа. Терміни та визначення понять»).
49726

Заява на звільнення під час воєнного стану: зразок

Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-IX (далі — Закон № 2136) на період воєнного стану ввів ще одну поважну причину, за якої працівник може звільнитися за власним бажанням без попередження за два тижні. Щоб працівник правильно написав таку заяву, надайте йому зразок.
31087

Заява про звільнення за згодою сторін

Розірвання трудових відносин за пунктом 1 статті 36 КЗпП застосовують у випадку взаємної згоди сторін трудового договору. Ініціювати припинення трудового договору за цією підставою може як працівник, так і роботодавець. Чому доцільно, щоб заява на звільнення за угодою сторін була письмовою, а не лишилась на рівні усних домовленостей? Дізнайтеся нюанси та приклади з судової практики й скачайте зразок заяви на звільнення за згодою сторін 2024.
104958

«За власним бажанням з моменту бажання…», або Чим закінчуються жарти з Фемідою

Президент повідомив, що глава його Офісу та всі члени команди від початку написали заяви про звільнення за власним бажанням без дат. Якщо не даватимуть ради роботі, він підпише їх. Така заява — лайфхак від урядовців чи юридично нікчемний документ?
2539

Трафаретні форми заяв про надання щорічної відпустки та виплату компенсації

Трафаретна форма документа — це шаблонний текст з визначеними місцями для змінної інформації. Трафаретні форми дають змогу уніфікувати документи та пришвидшити їх опрацювання. Для прикладу наводимо трафаретні форми заяв про надання щорічної відпустки та про виплату компенсації за невикористану відпустку.
6901

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді