Іноземні назви посад і класифікатор професій

2499

Запитання

Чи може підприємство з іноземними інвестиціями використовувати іноземні назви посад чи добирати іншомовні аналоги посадам із КП?

Відповідь

Ні, якщо іншомовний синонім не передбачений у Національному класифікаторі України ДК 003:2010 «Класифікатор професій», затвердженому наказом Держспоживстандарту від 28.07.2010 № 327 (КП).

У кадрових документах застосовують назви посад, що мають іноземне походження та:

  • є достатньо типовими для іноземних систем професійної класифікації (наприклад, офіс-менеджер), але відсутні у вітчизняному КП;
  • передбачені у КП лише для специфічних випадків (наприклад, супервайзер).

ПРИКЛАД:

Офіс-менеджером називають працівника, який є керівником допоміжного адміністративного персоналу офісу та часто, особливо на невеликих підприємствах, самостійно виконує функції деяких категорій такого персоналу. У КП професійна назва роботи «офіс-менеджер» відсутня. Замість неї слід підбирати найбільш підходящу назву з КП з урахуванням фактичних завдань та обов’язків працівника, кваліфікаційного рівня їх виконання, наявності керівних (менеджерських) повноважень тощо. Це можуть бути такі посади:

  • Менеджер (управитель) з адміністративної діяльності (код КП 1475.4);
  • Офіс-адміністратор (код КП 4222);
  • Секретар або секретар керівника (організації, підприємства, установи)» (код КП 4115);
  • Організатор діловодства (види економічної діяльності) (код КП 3435.2);
  • Завідувач господарства (код КП 1239).

При доборі назв посад для штатного розпису, а також за потреби перевірити, чи правильно зазначені у "штатці" коди КП, у пригоді стане сервіс:

Пошук по Класифікатору професій

Іноземні назви посад і класифікатор професій

Скористатись сервісом ➤

Особливості трудових договорів із сумісниками

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Класифікатор професій: чинний

Національний класифікатор України «Класифікатор професій» призначений для застосування всіма роботодавцями під час підготовки штатного розпису чи для запису про роботу у трудові книжки працівників. У статті ви знайдете відповідь на такі питання: як працювати з Класифікатором професій та здійснювати пошук по цьому Класифікатору, для чого необхідний діючий Класифікатор професій, як працює класифікатор професій «пошук по назві»?
184625

Зміна № 13 до Класифікатора професій — огляд

Затверджено Зміну 13 до Класифікатора професій ДК 003:2010 (наказ Мінекономіки від 16.01.2024 № 1410). Огляд показав, що Зміна 13 до Класифікатора професій стосується, здебільшого, професій IT-галузі. Детальний огляд Зміни 13 до КП — у цій статті.
2155

Зміна № 12 до Класифікатора професій: огляд змін

Наказом Мінекономіки від 23.06.2023 № 6312 була затверджена Зміна 12 до Класифікатора професій ДК 003:2010. У матеріалі проведемо огляд та аналіз чинних змін, розберемося, які професії виключили, змінили і додали в Класифікатор професій
1775