Звільняємо голову профспілки: нюанси погодження

215

Запитання

Працівник підприємства, якого планують звільнити за порушення трудової дисципліни, очолює незалежну профспілку. Чи потрібно погоджувати це звільнення, якщо у профспілки немає вищого виборного органу?

Відповідь

Якщо незалежна профспілка, що діє на підприємстві, належно легалізована, але не входить до будь-якого профспілкового об’єднання, то зазначену норму не застосовують, адже роботодавцю немає в кого одержувати згоду. 

Звільнення дистанційно: чотири варіанти

Звільнення членів виборного профспілкового органу підприємства, установи, організації (у тому числі структурних підрозділів), його керівників, профспілкового представника (там, де не обирається виборний орган професійної спілки), крім випадків додержання загального порядку, допускається за наявності попередньої згоди виборного органу, членами якого вони є, а також вищого виборного органу цієї професійної спілки / об’єднання професійних спілок (ч. 3 ст. 252 КЗпП, ч. 3 ст. 41 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» від 15.09.1999 № 1045-XIV).

Якщо на підприємстві діє не самостійна, належно легалізована профспілка, а первинна профспілкова організація, то вона входить до складу тієї чи іншої профспілки, виборний орган якої і є вищим. Якщо ж на підприємстві діє належно легалізована профспілка, яка входить до складу профспілкового об’єднання, то вона й буде тим вищим профспілковим об’єднанням.

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Як оформити відстрочку працівникам підприємства: алгоритм і судова практика», який відбудеться 11 липня. Спікер — адвокат, сертифікований експерт із військового обліку Леся Лавренюк

Щоб отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Вебінар

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Підстави для виплати та розмір вихідної допомоги при звільненні

Законодавство встановлює мінімальний розмір вихідної допомоги при звільненні працівника з роботи. Однак, роботодавець має право збільшити розмір вихідної допомоги у колективному договорі. Чи передбачає обмеження щодо виплати вихідна допомога при скороченні пенсіонера та які гарантії забезпечує вихідна допомога при звільненні військовослужбовцям — читайте у статті.
4200

Зразки заяв про звільнення з роботи

Трудове законодавство надає право працівникам розривати трудовий договір, укладений на невизначений строк, попередивши про це власника за два тижні. Але на час дії воєнного стану є поважна причина для звільнення без попередження. Детальніше читайте у статті.
607506

Звільнення під час воєнного стану: підстави і порядок

Звільнення під час воєнного стану в Україні регламентується Законом України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-IX (далі — Закон № 2136), адже він має тимчасовий пріоритет над КЗпП. Закон № 2136 вніс зміни й у порядок припинення трудових відносин. Які нюанси необхідно врахувати під час звільнення працівника під час воєнного стану, розберемо у статті
153196

Звільнення працівника у зв’язку зі смертю

Кадровик є свідком різних подій у житті працівників: від одруження, народження дітей до хвороб і смерті. Не дивлячись на смуток від того, що працівник пішов із життя, необхідно правильно оформити припинення трудових відносин, видати родичам трудову та належні виплати. Деталі звільнення померлого працівника роз’яснюємо у статті.
37431

Розірвання строкового трудового договору до закінчення строку його чинності

Строковий трудовий договір роботодавець та працівник укладають на певний період часу. Проте дострокове розірвання такого договору теж можливе. Хто та за яких умов має право це зробити — роз’яснюємо у статті.
24879