Звільняємо голову профспілки: нюанси погодження

302

Запитання

Працівник підприємства, якого планують звільнити за порушення трудової дисципліни, очолює незалежну профспілку. Чи потрібно погоджувати це звільнення, якщо у профспілки немає вищого виборного органу?

Відповідь

Якщо незалежна профспілка, що діє на підприємстві, належно легалізована, але не входить до будь-якого профспілкового об’єднання, то зазначену норму не застосовують, адже роботодавцю немає в кого одержувати згоду. 

Звільнення дистанційно: чотири варіанти

Звільнення членів виборного профспілкового органу підприємства, установи, організації (у тому числі структурних підрозділів), його керівників, профспілкового представника (там, де не обирається виборний орган професійної спілки), крім випадків додержання загального порядку, допускається за наявності попередньої згоди виборного органу, членами якого вони є, а також вищого виборного органу цієї професійної спілки / об’єднання професійних спілок (ч. 3 ст. 252 КЗпП, ч. 3 ст. 41 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» від 15.09.1999 № 1045-XIV).

Якщо на підприємстві діє не самостійна, належно легалізована профспілка, а первинна профспілкова організація, то вона входить до складу тієї чи іншої профспілки, виборний орган якої і є вищим. Якщо ж на підприємстві діє належно легалізована профспілка, яка входить до складу профспілкового об’єднання, то вона й буде тим вищим профспілковим об’єднанням.

Як оперативно передати відомості про працівників на вебпортал ПФУ

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Попередження про звільнення за 2 місяці: зразок та особливості оформлення

Обов’язком роботодавця у разі скорочення чисельності чи штату працівників та звільнення у зв’язку з ліквідацією установи є повідомлення працівника про наступне звільнення за два місяці. Зразок листа-повідомлення про звільнення працівника та особливості його вручення розкриваємо у статті.
111289

Звільнення за власним бажанням: стаття, оформлення, відпрацювання

Звільнення працівника за власним бажанням — процедура, через яку виникає не менше судових спорів, ніж через інші підстави для звільнення. Крім того, звільнення за власним бажанням викликає додаткові запитання через воєнний стан в Україні. Порядок такого звільнення та його особливості під час війни, роз’яснюємо у статті
638251

Підстави для виплати та розмір вихідної допомоги при звільненні

Законодавство встановлює мінімальний розмір вихідної допомоги при звільненні працівника з роботи. Однак, роботодавець має право збільшити розмір вихідної допомоги у колективному договорі. Чи передбачає обмеження щодо виплати вихідна допомога при скороченні пенсіонера та які гарантії забезпечує вихідна допомога при звільненні військовослужбовцям — читайте у статті.
5268