Пересилання трудової книжки закордон — чи правомірно?

2545
Автор
шеф-редактор Експертус Кадри

Запитання

Працівниця виїхала з України під час воєнного стану, а згодом звільнилася за власним бажанням, і тепер просить вислати їй трудову книжку поштою. Чи можна це зробити?

Відповідь

Роботодавець зобов’язаний видати працівникові, працевлаштованому до 10 червня 2021 року, трудову книжку в день звільнення із записом про звільнення (п. 4.1 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої наказом Мінпраці, Мін’юсту, Мінсоцзахисту від 29.07.1993 № 58; далі — Інструкція № 58).  

Пересилання трудової книжки закордон — чи правомірно? Прийняли працівника після 10 червня 2021 року: що робити з трудовою книжкою?

Якщо працівник відсутній на роботі в день звільнення, роботодавець цього дня має надіслати працівникові поштове повідомлення про необхідність отримати трудову книжку (п. 4.2 Інструкції № 58). 

Вносимо зміни та виправляємо помилки в трудових книжках

Переслати трудову книжку поштою на зазначену адресу правомірно тільки за письмовою згодою працівника. Проте в міжнародних поштових відправленнях заборонено пересилати трудові книжки (абз. 4 п. 2 Переліку вкладень, заборонених до пересилання у поштових відправленнях, затверджених постановою КМУ від 08.09.2023 № 958). 

Надішліть на адресу колишнього працівника лист, у якому повідомте, що пересилати трудову книжки за кордон заборонено. Запропонуйте працівникові забрати трудову книжку на підприємстві, коли повернеться в Україну, або видати за нотаріально посвідченою довіреністю трудову книжку іншій особі в Україні. 

Пересилання трудової книжки закордон — чи правомірно? Скачайте зразок: лист-повідомлення про заборону пересилання трудової книжки

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Як оформити відстрочку працівникам підприємства: алгоритм і судова практика», який відбудеться 11 липня. Спікер — адвокат, сертифікований експерт із військового обліку Леся Лавренюк

Щоб отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Вебінар

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Унесення запису про зміну прізвища у трудову книжку

До трудової книжки необхідно внести зміни у зв’язку зі зміною прізвища працівника. Найчастіша причина цього — реєстрація або розірвання шлюбу. Розглянемо основні етапи при внесенні запису про зміну прізвища у трудову книжку.
60325

Запис у трудовій книжці про зміну назви посади

За загальним правилом, зміна назви посади, зокрема і з метою приведення у відповідність до КП, кваліфікується як зміна істотних умов праці, про яку працівника попереджають не пізніше ніж за два місяці. Виняток — уточнення назви посади.
44081

Виправлення в трудовій книжці: зразки

Робота кадровика клопітка та відповідальна, але «людський фактор» ніхто не скасовував. Навіть досвідчені кадровики допускають помилки в трудових книжках. Як правильно виправити запис в трудовій книжці — розкажемо на прикладах.
86162

Видача трудової книжки у день звільнення

Видача трудової книжки в день звільнення передбачена чинним законодавством. Бувають випадки, коли працівник відсутній на роботі в день звільнення або втратив свою трудову книжку, чи бажає отримати її на руки, щоб подати відомості до Пенсійного фонду, які дії працівника та роботодавця? Відповіді на ці та інші запитання отримаєте в статті
57114