Наслідки неповідомлення ДПС про прийняття на роботу

1323

Запитання

Що загрожує підприємству, яке не повідомило ДПС про прийняття працівника на роботу?

Відповідь


У такому випадку штрафні санкції очікують і на підприємство (ст. 265 КЗпП), і на винну посадову особу (ст. 41 КпАП).

ТЕСТ: скільки помилок ви робите при прийнятті на роботу

Проте розмір штрафу залежить від того, чи вважати неповідомлення ДПС неукладенням трудового договору.

Позиція Держпраці та судів з цього питання є різною.

Держпраці в листі від 03.08.2015 № 1364/24/21/01/2298-15 роз’яснює, що повідомлення ДПС про прийняття працівника на роботу, як і наказ про прийняття на роботу, є складовою частиною укладання трудового договору. У такому випадку згідно з абз. 2 ч. 2 ст. 265 КЗпП штраф за неповідомлення ДПС становитиме 30 мінімальних зарплат за кожного працівника, щодо якого скоїли порушення.

Суди ж дотримуються іншої думки.

Тернопільський міськрайонний суд у постанові у справі № 607/2619/16-п від 29.03.2016 визначив, що укладення трудового договору та повідомлення ДПС про прийняття працівника на роботу — дві самостійні обставини. Вони не можуть вважатись частиною одна одної.

Апеляційний суд Кіровоградської області в постанові у справі № 404/2115/16-п від 27.05.2016 постановив, що неповідомлення до початку роботи працівника про його прийняття органу ДФС не свідчить, що працівник та роботодавець не оформили трудового договору. Суд не пов’язує чинність трудового договору із наявністю відповідного повідомлення.

Як виправити помилку у надісланому повідомленні ДФС ➤

Резюме

Підприємство має шанс виграти справу, якщо керівник оскаржить у суді штраф у 30 МЗП.

Проте уникнути штрафу взагалі не вдасться. У статті 265 КЗпП міститься універсальна санкція за «порушення інших вимог трудового законодавства» — одна МЗП (абз. 8 ч. 2).

Така ж аргументація підійде і для статті 41 КпАП.

Отже, замість штрафу у 17 000 грн за «фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору» посадова особа може відбутися штрафом у 1700 грн за частиною першою «інші порушення вимог законодавства про працю».

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Наказ про призначення уповноваженої особи

Існує декілька способів призначити уповноважену особу із закупівель. Якщо на вашому підприємстві вирішили доручити додаткові обов’язки уповноваженої особи із закупівель штатному працівнику або призначити Уповноваженого за суміщенням, стануть у пригоді зразки відповідних наказів за ДСТУ 4163:2020. Скачайте їх зі статті
39294

Строковий трудовий договiр: зразок і порядок укладання

Що таке строковий трудовий договір, ніби й зрозуміло з самої назви, але є нюанси. В яких випадках правомірно укладати строковий договір? Як оформити прийняття й що при цьому слід перевірити? Роз’яснюємо деталі, зокрема, про строкові трудові договори в умовах воєнного стану та додаємо зразок строкового трудового договору 2024.
116422