Додаткова відпустка на дітей, коли батько — іноземець

264
Автор
керівник експертної групи Експертус Кадри

Запитання

Працівниця, яка має право на додаткову відпустку на дітей, звільняється і хоче отримати компенсацію за невикористану додаткову відпустку. Як довести, що відпустку не використав батько, якщо він проживає за кордоном та є громадянином іншої держави?

Відповідь

Право на відпустку на дітей має, зокрема, один із батьків: 

  • який має двох або більше дітей віком до 15 років; 
  • який має дитину з інвалідністю; 
  • повнолітньої особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А І групи; 
  • який усиновив дитину. 

Додаткова відпустка на дітей: дороговказ для кадровика

Відпустку на дітей надають одному з батьків, тому вони мають домовитися, хто з них скористається відпусткою. Наприклад, мати разом із заявою про відпустку та свідоцтвом / свідоцтвами про народження дітей надає документ, що батько не скористався відпусткою на дітей за цей календарний рік або не має на неї права. 

Право на відпустки мають громадяни України, які перебувають у трудових відносинах із підприємствами незалежно від форм власності, виду діяльності та галузевої належності, а також працюють за трудовим договором у фізособи. 

Додаткова відпустка на дітей, коли батько — іноземець Право на відпустку для іноземців та осіб без громадянства

Оскільки батько дитини не є громадянином України, проживає та працює за кордоном, на нього не поширюється українське законодавство, зокрема КЗпП. Отже, він не має права на відпустку на дітей. Працівниця не може надати документ, який це підтверджує. Достатньо, щоб вона зазначила інформацію щодо батька-іноземця в заяві про відпустку на дітей.

Письмові комунікації для кадровика

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Усе про відпустки: спецпідбірка для кадровика

З початком відпускної кампанії як у кадровиків та бухгалтерії, так і у працівників виникає немало запитань щодо відпусток, зокрема, про особливості їх надання під час воєнного стану. Відповідні на запитання знайдете в спеціальній підбірці про відпустки
46133

Відпустка одинокій матері

Одинокою матір’ю вважають жінку, яка не перебуває у шлюбі та у свідоцтві про народження дитини якої відсутній запис про батька дитини або запис про батька зроблено у встановленому порядку за вказівкою матері; вдову; іншу жінку, яка виховує й утримує дитину.
76663