Директор на цивільно-правовому договорі: правомірно чи ні?

394
Автор
керівник експертної групи Експертус Кадри

Запитання

Директора товариства з обмеженою відповідальністю засновник хоче прийняти за цивільно-правовим договором. Чи можна так зробити?

Відповідь

З керівником підприємства укладають договір/контракт, у якому визначають строк найму, права, обов’язки та відповідальність керівника, умови його матеріального забезпечення, умови звільнення з посади, інші умови найму за погодженням сторін (ч. 4 ст. 65 ГК). 

Контракт — особлива форма трудового договору, в якому строк його дії, права, обов’язки та відповідальність сторін, зокрема матеріальна, умови матеріального забезпечення та організації праці працівника, умови розірвання договору, зокрема дострокового, можуть встановлювати угодою сторін (ч. 3 ст. 21 КЗпП). 

Закон України «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю» від 06.02.2018 № 2275-VIII (далі — Закон № 2275) передбачає змогу укладати договір цивільно-правового характеру з директором. 

Мінікурс «ЦПД чи трудовий договір?»

Однак не радимо укладати з директором ТОВ ЦПД. Умови виконання обов’язків керівника ТОВ мають ознаки трудових відносин

Директор — посадова особа підприємства (ч. 1 ст. 42 Закону № 2275). Керівник підприємства без доручення діє від імені підприємства, представляє його інтереси в органах державної влади та органах місцевого самоврядування, інших організаціях, у відносинах з юридичними особами та громадянами, формує адміністрацію підприємства і вирішує питання діяльності підприємства в межах та порядку, визначених установчими документами (ч. 5 ст. 65 ГК). 

Директор на цивільно-правовому договорі: правомірно чи ні? Повноваження посадових осіб і підпис документів

Зокрема, уповноважений орган / посадова особа, яка керує підприємством, несе відповідальність за організацію бухгалтерського обліку та забезпечення фіксування фактів здійснення всіх господарських операцій у первинних документах, збереження оброблених документів, регістрів і звітності протягом встановленого терміну, але не менше трьох років (ч. 3 ст. 8 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.1999 № 996-XIV). 

Усі функції з управління підприємством, що виконує посадова особа ТОВ, свідчать про ознаки трудових відносин. Для того щоб уникнути ризику підміни трудових відносин цивільно-правовими і, як наслідок, фінансових санкцій за порушення законодавства про працю, радимо укладати з директором ТОВ трудовий договір / контракт.

https://op.expertus.com.ua/recommendations/35754

Письмові комунікації для кадровика

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Що входить до страхового стажу?

Під час війни трудове законодавство зазнає чималих змін. У результаті перед роботодавцями та працівниками постає питання: як зараховується стаж і як він впливає на нарахування пенсії?
55600

Графік відпусток: бланк та зразок оформлення

Бланк графіку відпусток — це документ, який дозволяє організації планувати і контролювати відпустки працівників протягом року. Щоб дізнатися, що передбачає графік відпусток (рекомендована форма), читайте цю статтю.
62282

Резюме у роботі кадровика

Резюме — це перший документ, який бачить роботодавець. Його мета — надати роботодавцю чітке уявлення про те, чому саме цей кандидат підходить для вакансії. Як обрати працівника за резюме? Відповідь на це та інші питання а також резюме (шаблон) — у статті.
1316

Різниця між дистанційною та надомною роботою та правила її оформлення

Надомна та дистанційна робота 2024 року не втрачає своєї актуальності через дію воєнного стану в країні. Щоб легко орієнтуватися надомна чи дистанційна робота та оформляти їх правильно, дізнайтеся, що спільного мають ці два види віддаленої роботи та чим саме вони відрізняються.
4839