Як вплине відпустка у зв’язку з карантином на тривалість основної відпустки влітку 2020 року

6711

Запитання

Як розрахувати стаж для щорічної відпустки, якщо в розрахунковий період входить відпустка без збереження зарплати понад 30 днів у зв'язку з карантином?

Відповідь


Порядок обчислення стажу роботи, який дає право на щорічну основну відпустку, регулюють:

  • стаття 82 КЗпП;
  • стаття 9 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки).

Відпустку без збереження зарплати за згодою сторін на час загальнодержавного карантину зараховують до стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку (п. 4 ч. 1 ст. 9 Закону про відпустки). Проте не зараховують до стажу роботи, що дає право на щорічні додаткові відпустки.

Тобто, якщо на підприємстві тривалість щорічної відпустки 24 к.д., і працівник був цілий місяць у відпустці без збереження зарплати на період карантину, то на два дні щорічної основної відпустки він має право.

Щорічна основна відпустка: кому, скільки надавати, як обчислити стаж

Щодо розрахунку відпускних, то це питання не кадрове, зверніться до фахівців бухгалтерської служби. Для обчислення відпускних бухгалтера керуються Порядком обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 08.02.1995 № 100.

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Відпустка за сумісництвом: тривалість, види та порядок надання

Законодавство гарантує право сумісникам отримувати щорічну відпустку і за основним місцем роботи, і за сумісництвом. Який порядок надання відпустки суміснику, чи можлива відпустка за сумісництвом на одному підприємстві, чи вносити сумісників до графіка відпусток, чи передбачає законодавство відпустку на дітей суміснику — розкажемо у статті.
57437

Відпустка одинокій матері

Одинокою матір’ю вважають жінку, яка не перебуває у шлюбі та у свідоцтві про народження дитини якої відсутній запис про батька дитини або запис про батька зроблено у встановленому порядку за вказівкою матері; вдову; іншу жінку, яка виховує й утримує дитину.
72254

Зразок заяви про перенесення відпустки

Наприкінці кожного року підприємства затверджують графік відпусток працівникам. Іноді у працівників виникає необхідність використати відпустку поза графіком. Щоб це реалізувати, зокрема, — працівник має написати заяву про перенесення відпустки на інший період.
30217

Щорічна додаткова відпустка за роботу із шкідливими і важкими умовами праці

Працівники, залучені до робіт, що мають шкідливий вплив на їх здоров’я, потребують тривалішого відпочинку. У зв’язку з цим, стаття 76 КЗпП гарантує надання таким працівникам щорічних додаткових відпусток.
14736

Оформлення компенсації відпустки: зразок та наказ

За бажанням працівника частину щорічної відпустки можна замінити грошовою компенсацією. Скачайте зразки заяви та наказу про виплату грошової компенсації за частину щорічної відпустки за ДСТУ 4163:2020
17876