Перенесення щорічної основної відпустки, що припала на період карантину

3019

Запитання

Відповідно до графіка відпусток 2020, відпустка працівника припадає на період карантину. Як правомірно її перенести, якщо директор не проти, але працівник наразі не може вказати точні дати перенесення, оскільки не відомо, коли буде відновлено міжнародне сполучення?

Відповідь


Черговість надання відпусток визначена графіками, які затверджує власник або уповноважений ним орган за погодженням з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником) чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом, і доводять до відома всіх працівників (ч. 10 ст. 10 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР; далі — Закон про відпустки).

При складанні графіку відпусток ураховують насамперед інтереси виробництва, а вже потім — інтереси працівника та можливості для відпочинку. Графік відпусток – обов’язковий документ для всіх роботодавців: підприємств, незалежно від сфери діяльності й форми власності, та фізичних осіб — підприємців.

Як перенести відпустку: покроковий алгоритм

Якщо працівник просить надати щорічну відпустку пізніше, ніж це заплановано графіком і роботодавець не проти, то він повинен визначити взаяві конкретні дати, або місяць. Працівник не може перенести відпустку на невизначений термін, така норма в законодавстві відсутня. Роботодавець вправі не погоджувати перенесення відпустки без визначеного періоду.

Якщо роботодавець погоджує перенесення відпустки на інший термін (місяць або конкретні дати), на підставі заяви видає наказ про перенесення відпустки на інший період. Заява працівника — це прохання, а наказ про перенесення відпустки — розпорядчий документ, що є підставою для внесення змін до графіка відпусток. Далі роботодавець вносить зміни до графіка відпусток.

Докладніше читайте у консультації «Як надати відпустку працівнику пізніше ніж заплановано в графіку».

Перенесення щорічної основної відпустки, що припала на період карантину
Ірина Житковакерівник групи експертів Експертус Кадри
Унести такі зміни можна за згодою працівника і роботодавця, а також якщо настануть обставини для продовження чи перенесення відпустки. Ініціювати перенесення відпустки можуть як роботодавець, так і працівник.

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Відпустка за сумісництвом: тривалість, види та порядок надання

Законодавство гарантує право сумісникам отримувати щорічну відпустку і за основним місцем роботи, і за сумісництвом. Який порядок надання відпустки суміснику, чи можлива відпустка за сумісництвом на одному підприємстві, чи вносити сумісників до графіка відпусток, чи передбачає законодавство відпустку на дітей суміснику — розкажемо у статті.
57424

Відпустка одинокій матері

Одинокою матір’ю вважають жінку, яка не перебуває у шлюбі та у свідоцтві про народження дитини якої відсутній запис про батька дитини або запис про батька зроблено у встановленому порядку за вказівкою матері; вдову; іншу жінку, яка виховує й утримує дитину.
72210

Зразок заяви про перенесення відпустки

Наприкінці кожного року підприємства затверджують графік відпусток працівникам. Іноді у працівників виникає необхідність використати відпустку поза графіком. Щоб це реалізувати, зокрема, — працівник має написати заяву про перенесення відпустки на інший період.
30196

Щорічна додаткова відпустка за роботу із шкідливими і важкими умовами праці

Працівники, залучені до робіт, що мають шкідливий вплив на їх здоров’я, потребують тривалішого відпочинку. У зв’язку з цим, стаття 76 КЗпП гарантує надання таким працівникам щорічних додаткових відпусток.
14729

Оформлення компенсації відпустки: зразок та наказ

За бажанням працівника частину щорічної відпустки можна замінити грошовою компенсацією. Скачайте зразки заяви та наказу про виплату грошової компенсації за частину щорічної відпустки за ДСТУ 4163:2020
17864