Розрахунок стажу для щорічної основної відпустки мобілізованого працівника, якому продовжують виплачувати середній заробіток

5522

Запитання

Чи зараховувати до стажу на щорічну основну відпустку працівника, який перебуває на військовій службі, період з 19.07.2022, якщо підприємство зберегло за ним середній заробіток?

Відповідь

Наказ про продовження виплати середнього заробітку мобілізованому працівнику

З 19 липня 2022 року до стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку, зараховують, зокрема, час, коли працівник фактично не працював, але за ним згідно із законодавством зберігалися місце роботи (посада) та заробітна плата повністю або частково (у тому числі час оплаченого вимушеного прогулу, спричиненого незаконним звільненням або переведенням на іншу роботу), крім випадків, коли за працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом, у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення зберігалися місце роботи і посада на підприємстві на час призову (п. 2 ч. 1 ст. 9 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР відповідно до оновлень за Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин» від 01.07.2022 № 2352-IX).

Таким чином, частина 1 статті 9 Закону про відпустки встановлює вичерпний перелік періодів, що зараховують до стажу для щорічної основної відпустки. Якщо гарантію щодо збереження середнього заробітку за мобілізованими працівниками встановлює колективний договір, а не законодавство, не має підстав зарахувати період військової служби до стажу для щорічної основної відпустки.

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Відпустки працівникам з інвалідністю

Працівники з інвалідністю належать до соціально незахищених верств населення. Вони потребують більше часу на відпочинок та лікування. Тому інваліди І-ІІІ груп мають пільги щодо тривалості та порядку надання відпустки інваліду. У цій статті — про відпустки інвалідам у воєнний час, про щорічні основні та додаткові відпустки працівникам з інвалідністю.
123124

Порядок надання щорічної основної відпустки у мирний час і в умовах воєнного стану

Право на щорічну основну відпустку мають усі працівники. Зміни в законодавстві через воєнний стан торкнулися і відпусток. Тож, як надається щорічна основна відпустка та які її особливості, роз’яснюємо у статті.
179317

Калькулятор днів відпустки

Калькулятор відпусток онлайн — це помічник, який неодмінно стане у пригоді при оформленні відпустки працівникам, а також швидко розрахує кількість днів невикористаної відпустки чи скільки днів відпустки використано наперед
508627

Правила визначення тривалості щорічної відпустки для різних категорій працівників

Тривалість відпусток, державні гарантії права на відпустки працівників та порядок надання їх працівникам визначає Закон України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки). Однак на практиці у кадровиків виникає безліч питань щодо окремих аспектів: тривалість щорічної основної відпустки у перший рік роботи, максимальна тривалість відпустки, мінімальна тривалість щорічної основної відпустки. Відповіді на усі ці питання ви знайдете у статті
49380