Невиплата заробітної плати при звільненні

5505

Запитання

Яка відповідальність роботодавця за несвоєчасну виплату розрахункових при звільненні?

Відповідь

Про розрахунок при звільненні, а саме — суми, що належать до виплати, роботодавець повинен письмово повідомити працівника у день, коли їх виплачує. У разі спору про розмір сум, належних працівникові при звільненні, роботодавець в усякому випадку має у день звільнення виплатити неоспорювану ним суму (ч. 1 ст. 116 КЗпП).

Якщо роботодавець з власної вини не виплатив належні звільненому працівникові суми у вказані строки, і немає спору про їх розмір, підприємство має виплатити працівникові його середній заробіток за весь час затримки по день фактичного розрахунку, але не більш як за шість місяців. За наявності спору про розміри належних звільненому працівникові сум, роботодавець має сплатити зазначене відшкодування, якщо спір буде вирішено на користь працівника. Якщо спір вирішено на користь працівника частково, то розмір відшкодування за час затримки визначає орган, який виносить рішення по суті спору, але не більш як за шість місяців (ст. 117 КЗпП).

Підприємства та ФОПи несуть відповідальність у вигляді фінансових санкцій, якщо порушать встановлені строки виплат, передбачених законодавством про працю, більш як за один місяць, або виплатять їх не в повному обсязі — у трикратному розмірі мінімальної зарплати, встановленої законом на момент виявлення порушення (абз. 4 ч. 2 ст. 265 КЗпП). Утім, у період дії воєнного стану якщо роботодавець виконає повністю та в установлений строк припис усунути порушення, виявлене під час позапланового заходу (контролю), Держпраці його не оштрафує (ч. 2 ст. 16 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-ІХ; далі — Закон № 2136).

Держпраці зауважує, що за порушення вимог статті 116 КЗпП передбачена також адміністративна відповідальність.

Натомість підприємства та ФОПи нестимуть адміністративну відповідальність, якщо порушать встановлений термін виплати зарплати, або виплатить її не в повному обсязі. Штраф на керівника — від 30 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 510 грн до 1700 грн, ч. 1 ст. 41 КУпАП)

Олена Петровська, експерт із кадрових питань, Київ
Як визначити дату, після якої зможете звільнити працівника➤Як оформити доповідну, акти та наказ про звільнення➤Як внести записи до трудової книжки та особової картки працівника➤Як дотримати правил розрахунку при звільненні➤

Якщо керівник підприємства або ФОП безпідставно не виплатить зарплату чи іншу установлену законом виплату громадянину понад за один місяць, його можуть притягти до кримінальної відповідальності. За це карають штрафом від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 8500 грн до 17 000 грн) або направлять на виправні роботи строком до двох років, або позбавлять волі строком до двох років та позбавлять права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років (ч. 1 ст. 175 Кримінального кодексу України).

Водночас під час воєнного стану роботодавець звільняється від відповідальності за порушення зобов’язання щодо строків оплати праці, якщо доведе, що це порушення сталося внаслідок ведення бойових дій або дії інших обставин непереборної сили (ч. 3 ст. 10 Закону № 2136).

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Відповідальність за неведення особової картки П-2

Особова картка П-2 є документом, який містить важливу особисту інформацію про фізичну особу-працівника. Законодавством не передбачено прямих норм про відповідальність за неведення особової картки. Однак, чи є все-таки обов’язковим ведення особової картки — читайте у статті.
26305

Відповідальність за порушення військового обліку на підприємстві

Державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації незалежно від форми власності та підпорядкування зобов’язані вести військовий облік працівників. Розглянемо, яка відповідальність за порушення військового обліку на підприємстві
8139

Штрафи на роботодавців у 2023 році

За порушення у 2023 році так само будуть карати грошима. Роботодавець сплачує штраф (ст. 265 КЗпП). Винну посадову особу суд притягує до адміністративної відповідальності (ст. 41 КпАП)
30571

Відпустки під час воєнного стану: відповіді на 5 найпопулярніших запитань кадровиків

На період війни команда Експертус Кадри збільшила кількість вебінарів, щоб допомогти колегам впоратися зі складними робочими ситуаціями. Зокрема, експерти в прямих ефірах відповідали на нагальні запитання щодо надання відпусток 2022. Тож тримайте напохваті відповіді на п’ять, які звучали найчастіше
40011