Військова служба і стаж для додаткової відпустки

1024
Автор
керівник експертної групи Експертус Кадри

Запитання

Чи враховувати до стажу для щорічної додаткової відпустки час, коли працівника увільнили від роботи через призов на військову службу під час мобілізації?

Відповідь

Період увільнення від роботи на період проходження військової служби не зараховують до стажу роботи для надання щорічної додаткової відпустки за ненормований робочий день. Додаткова відпустка працівникам із ненормованим робочим днем належить до щорічної додаткової відпустки за особливий характер праці (п. 2 ч. 1 ст. 8 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96‑ВР; далі — Закон про відпустки). 

До стажу роботи, що дає право на щорічні додаткові відпустки, зараховують: 

  1. час фактичної роботи зі шкідливими, важкими умовами або з особливим характером праці (якщо працівник зайнятий у цих умовах не менше половини тривалості робочого дня, встановленої для працівників цього виробництва, цеху, професії або посади);
  2. час щорічних основної та додаткових відпусток за роботу зі шкідливими, важкими умовами та за особливий характер праці; 
  3. час роботи вагітних жінок, переведених на підставі медичного висновку на легшу роботу, на якій вони не зазнають впливу несприятливих виробничих факторів (ч. 2 ст. 9 Закону про відпустки). 

Закон про відпустки не передбачає можливості зарахувати період увільнення від роботи на час проходження військової служби до стажу роботи для щорічної додаткової відпустки.

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Щорічна додаткова відпустка за роботу із шкідливими і важкими умовами праці

Працівники, залучені до робіт, що мають шкідливий вплив на їх здоров’я, потребують тривалішого відпочинку. У зв’язку з цим, стаття 76 КЗпП гарантує надання таким працівникам щорічних додаткових відпусток.
14726

Чорнобильські відпустки: види та порядок оформлення

Закон України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.1991 № 796-XII (далі — Закон № 796) визначає гарантії громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи (далі — постраждалі), зокрема, у сфері відпусток. Розберемо даталі
64809

Щорічні додаткові відпустки: види та порядок надання

Як і кому надавати щорічні додаткові відпустки — питання актуальне для кадровика протягом усього року. Як визначити тривалість таких відпусток, який стаж зараховувати та чим відрізняються щорічні додаткові від інших видів відпусток — дізнайтеся у статті.
52668

Відпустки працівникам з інвалідністю

Працівники з інвалідністю належать до соціально незахищених верств населення. Вони потребують більше часу на відпочинок та лікування. Тому інваліди І-ІІІ груп мають пільги щодо тривалості та порядку надання відпустки інваліду. У цій статті — про відпустки інвалідам у воєнний час, про щорічні основні та додаткові відпустки працівникам з інвалідністю.
123001