Відпустка з вагітності та пологів за новими правилами

4683
Автор
шеф-редактор Експертус Кадри

Запитання

Як можна перенести частину відпустки з вагітності та пологів на післяпологовий період?

Відповідь

29 липня 2023 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей використання відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами» від 13.07.2023 № 3238-IX, що доповнив КЗпП і Закон України «Про відпустки» нормою, за якою вагітна може перенести частково або повністю частину відпустки тривалістю 70 календарних днів, передбачену до пологів, на період після пологів. Проте вагітна не могла скористатися новою нормою, адже лікар формував е-медвисновок тільки з 30 тижня вагітності. 

Умови, за яких правомірно перенести допологову частину відпустки

МОЗ змінило Порядок формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я.

Так, від початку 30 тижня вагітності та до дня пологів вагітна сама визначатиме дату, з якої формуватиметься медвисновок «Вагітність та пологи». Якщо вагітна бажає «зсунути» дату початку відпустки з вагітності та пологів (це можна зробити за певних умов), вона пише заяву головному лікарю закладу охорони здоров’я з проханням сформувати медвисновок категорії «Вагітність та пологи» з більш пізньої дати або з дати пологів (якщо вони настануть раніше). Заяву погоджують лікар і головний лікар — щоб засвідчити відсутність медичних протипоказань та власну відповідальність.

Роботодавцю не потрібно вчиняти жодних додаткових дій: він побачить е-лікарняний на вебпорталі ПФУ. Уповноважений із соцстраху підприємства розглядає такий е-лікарняний не пізніше трьох робочих днів та зазначає в рішенні про призначення допомоги.

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Відпустка за сумісництвом: тривалість, види та порядок надання

Законодавство гарантує право сумісникам отримувати щорічну відпустку і за основним місцем роботи, і за сумісництвом. Який порядок надання відпустки суміснику, чи можлива відпустка за сумісництвом на одному підприємстві, чи вносити сумісників до графіка відпусток, чи передбачає законодавство відпустку на дітей суміснику — розкажемо у статті.
57412

Відпустка одинокій матері

Одинокою матір’ю вважають жінку, яка не перебуває у шлюбі та у свідоцтві про народження дитини якої відсутній запис про батька дитини або запис про батька зроблено у встановленому порядку за вказівкою матері; вдову; іншу жінку, яка виховує й утримує дитину.
72188

Зразок заяви про перенесення відпустки

Наприкінці кожного року підприємства затверджують графік відпусток працівникам. Іноді у працівників виникає необхідність використати відпустку поза графіком. Щоб це реалізувати, зокрема, — працівник має написати заяву про перенесення відпустки на інший період.
30184

Щорічна додаткова відпустка за роботу із шкідливими і важкими умовами праці

Працівники, залучені до робіт, що мають шкідливий вплив на їх здоров’я, потребують тривалішого відпочинку. У зв’язку з цим, стаття 76 КЗпП гарантує надання таким працівникам щорічних додаткових відпусток.
14725

Оформлення компенсації відпустки: зразок та наказ

За бажанням працівника частину щорічної відпустки можна замінити грошовою компенсацією. Скачайте зразки заяви та наказу про виплату грошової компенсації за частину щорічної відпустки за ДСТУ 4163:2020
17849