Відпочинок для працівників на День Незалежності: оформлення

548
Автор
шеф-редактор Експертус Кадри

Запитання

Вихідні для святкових днів скасовано на час воєнного стану, але чи є можливість надати працівникам день відпочинку 24 серпня?

Відповідь

Під час воєнного стану святкові дні є робочими. Такі зміни запроваджені законодавством. Тож, щоб працівники вийшли на роботу, жодного наказу про скасування святкового дня видавати непотрібно.

Якщо ж ви, навпаки, хочете, щоб підприємство не працювало у святковий день, доведеться докласти зусиль: вимоги законодавства є однаковими та обов'язковими для всіх, тож просто надати працівникам вихідний, проігнорувавши правила, не можна. 

Втім, якщо все ж ви бажаєте звільнити працівників від роботи 24 серпня (або в інший святковий день), скористайтеся порадами експерта щодо доступних роботодавцеві сценаріїв (з аналізом можливих негативних наслідків кожного з них). 

Оформлення щорічної відпустки або відпустки без збереження зарплати

Оформлення відпустки відбувається за заявами працівників, розрахунок та виплата відпускних — обов'язкові.

Правила колективного договору

Можна затвердити у колективному договорі додаткові гарантії про відпочинок у святкові й неробочі дні, визначені статтею 73 КЗпП (зі збереженням середнього заробітку). Водночас такий спосіб може не підійти підприємствам, що фінансуються з держбюджету.

Наказ про неробочий день

В такому разі працівники не відпрацюють серпневу норму робочого часу та, відповідно, отримають менше грошей. 

Зменшення тривалості робочого тижня 

Це можливо шляхом внесення змін до колективного договору.

Робочий де-юре та вихідний де-факто

Табелюючи 24 серпня як робочий день, якщо при цьому співробітники не працюватимуть, роботодавець уникає бюрократичних процедур, проте наражає себе на певні небезпеки.

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
7276

Калькулятор кількості кадровиків

Якщо ваше підприємство належить до тих, що стрімко розвиваються, ви плануєте створювати нові підрозділи, філіали, добирати нових працівників, варто знати: це — додатковий оберемок кадрових справ. В нагоді стане зручний сервіс — «Калькулятор кількості кадровиків». Він зекономить ваш час на розрахунках і дасть змогу ліпше підготуватися до розмови з керівником про нагальну потребу прийняти на роботу ще одного працівника відділу кадрів.
9386

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
8598

День кадровика в Україні

У наш час важко уявити будь-яке підприємство чи установу без людини, яка б підбирала кваліфікованих, здібних працівників та ще й допомагала в адаптації персоналу. Саме зі знайомства з представником кадрової служби починається трудовий шлях кожного працівника. Тому у цій статті ви знайдете все про День кадровика в Україні.
1339

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
7263