Відпустка без збереження зарплати для ВПО: надаємо у 2023 році

1144
Автор
шеф-редактор Експертус Кадри

Запитання

Чи потрібно надати працівнику, який отримав статус ВПО, ще 90 днів відпустки без збереження зарплати, якщо він використав 90 днів у попередньому році?

Відповідь

У період дії воєнного стану роботодавець за заявою працівника, який виїхав за межі території України або набув статусу внутрішньо переміщеної особи (ВПО), обо­в’я­зково надає відпустку без збереження зарплати тривалістю, визначеною в заяві, але не більше 90 к. дн. 

Період відпустки не враховують до стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку (ч. 4 ст. 12 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-ІХ). 

Тривалість відпустки сумарно не може перевищувати 90 к. дн. протягом дії воєнного стану. Її надають не за календарний рік. 

Працівник, що отримав статус ВПО або виїхав за кордон та використав 90 к. дн. відпустки без збереження зарплати, за згодою керівника може оформити неоплачувану відпустку на час дії воєнного стану.

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Заява на відпустку за власний рахунок

Працівник написав «заява за свій рахунок» або «заява на відпустку за власний рахунок на період війни». Поясніть, що потрібно дотриматись мови закону та переписати заяву на відпустку без збереження заробітної плати. Зразок заяви скачайте у статті та надайте працівнику для прикладу. Поясніть, що відпустки без збереження заробітної плати є різних видів. У деяких випадках надавати чи ні таку відпустку залежить від роботодавця.
201263

Головні питання з оформлення відпустки по догляду за дитиною до 6 років

Коли дитина потребує домашньої опіки після трьох років, перед мамою, її роботодавцем та кадровиком постає безліч запитань. Як оформити відпустку по догляду за дитиною до 6 років? Які документи надати? Хто, крім мами, може піти у таку відпустку? Як оформити вихід із такої відпустки? Відповіді на ключові запитання зібрані для вас у статті
215718

Ключове про відпустки без збереження заробітної плати

Державні гарантії та відносини, пов’язані з відпусткою, регулюють Конституція України, КЗпП, Закон України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР (далі — Закон про відпуски), інші закони та нормативно-правові акти
11825

Відпустка без збереження заробітної плати в період дії воєнного стану та у мирний час

Якщо працівник бажає оформити відпустку без збереження заробітної плати, кадровик враховує норми Закону про відпустки та й зміни, внесені Законом № 2136. Як оформити відпустку за власний рахунок? Чи правомірно відмовляти в наданні такої відпустки працівнику?
130752