Відпустка на дітей та призупинення трудового договору

1450
Автор
шеф-редактор Експертус Кадри

Запитання

З працівниками призупинили трудові договори. Чи повинен роботодавець надавати додаткову відпустку на дітей батькам, у яких є двоє дітей до 15 років?

Відповідь

image36

Як уносити зміни та доповнення до графіка відпусток: на прикладах

Редакція статті 19 Закону про відпустки, що діяла до 9 травня 2021 року, зазначала, кому саме надають відпустку на дітей. І тоді Мінсоцполітики роз’яс­нювало: щоб отримати відпустку на дітей, особа повинна не просто мати дітей, а й повинна працювати, а не лише перебувати в трудових відносинах із підприємством (лист Мінсоцполітики від 26.03.2018 № 480/0/101-18/284).

А от після 9 травня 2021 року немає підстав застосовувати роз’яснення Мінсоцполітики. З чинної редакції випливає, що за періоди після 9 травня 2021 року батько чи мати двох дітей віком до 15 років має право на додаткову відпустку на дітей за кожен календарний рік роботи на підприємстві незалежно від того, чи фактично працював. 

Працівник, з яким призупинили дію трудового договору, продовжує перебувати у трудових відносинах, тому він не втрачає права на додаткову оплачувану відпустку на дітей (призупинення дії трудового договору не тягне за собою припинення трудових відносин — абз. 3 ч. 1 ст. 13 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-ІХ).

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Відпустка одинокій матері

Одинокою матір’ю вважають жінку, яка не перебуває у шлюбі та у свідоцтві про народження дитини якої відсутній запис про батька дитини або запис про батька зроблено у встановленому порядку за вказівкою матері; вдову; іншу жінку, яка виховує й утримує дитину.
72253

Оформлення відпустки на дітей: найпоширеніші питання

У цій статті розглянемо важливі аспекти відпусток працівників, які мають дітей. Кому доступна додаткова соціальна відпустка на дітей, вік дітей, який дає право на соціальну відпустку, особливості надання таких відпусток та їх тривалість. Які особливості застосування додаткової відпустки матері двох дітей віком до 15 років та чи передбачена законодавством додаткова відпустка на дитину інваліда? Дізнайтеся у статті.
433086

Усе про відпустки: спецпідбірка для кадровика

Незабаром літо, а отже, — відпустка! Саме з цією порою асоціюється найактивніший сезон відпочинку. У фахівців кадрової справи — асоціації трохи інші. Адже саме на їхні плечі лягає обов’язок з оформлення відпусток усім працівникам. А це — справа не з найлегших…
43683

Заява на додаткову відпустку працівникам, які мають дітей: зразок

Для працівників, які виховують неповнолітніх дітей або повнолітню дитину — інваліда з дитинства підгрупи А І групи, законодавством гарантоване право на отримання додаткових днів відпочинку.
118426