Як організувати діяльність закладів дошкільної освіти та захистити законні права працівників: роз’яснює Міносвіти

Експерти цифрового видавництва Експертус роз’яснили як оплачувати простій працівника закладу освіти та прокоментували можливість призупинення трудового договору з ним

school_20_06_2022.png

Міносвіти відповіло на звернення працівники закладів дошкільної освіти, яким керівники не дозволяють працювати дистанційно, відправляють у відпустки за власний рахунок, оголошують простій та призупиняють дію трудового договору (Лист від 04.10.2022 № 1/11679-22).

Головне про воєнний стан

Міносвіти роз’яснило, що особливості оплати праці у воєнний час визначає Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-IX (далі — Закон № 2136), який набув чинності 24.03.2022. Роботодавець, як і у мирний час:

  • виплачує працівнику зарплату на умовах, визначених трудовим договором (ч. 1 ст. 10 Закону № 2136);
  • вживає всіх можливих заходів, щоби працівники вчасно отримали зарплату (ч. 2 ст. 10 Закону № 2136).

Працівникам закладів освіти, установ освіти, наукових установ, зокрема тим, які в умовах воєнного стану, надзвичайної ситуації або надзвичайного стану в Україні чи окремих її місцевостях, оголошених у встановленому порядку (особливий період) були вимушені змінити місце проживання (перебування), залишити робоче місце, незалежно від місця їх проживання (перебування) на час особливого періоду гарантується організація освітнього процесу в дистанційній формі або в будь-якій іншій формі, що є найбільш безпечною для його учасників, збереження місця роботи, середнього заробітку та інших виплат, передбачених законом (ч. 1 ст. 57-1 Закону України «Про освіту» від 05.09.2017 № 2145-VIII; далі — Закон про освіту).

Дистанційна робота — це форма організації праці, за якої працівник виконує роботу поза робочими приміщеннями чи територією роботодавця, в будь-якому місці за своїм вибором та з використанням інформаційно-комунікаційних технологій (ст. 60-2 КЗпП).

Однією з форм здобуття освіти є дистанційна форма (ст. 9 Закону про освіту). Її визначають як індивідуалізований процес здобуття освіти, який відбувається в основному за опосередкованої взаємодії віддалених один від одного учасників освітнього процесу у спеціалізованому середовищі, що функціонує на базі сучасних психолого-педагогічних та інформаційно-комунікаційних технологій. Заклади дошкільної освіти можуть організовувати освітній процес за різними формами. Взаємодія з родинами в умовах впровадження дистанційної освіти можлива у форматі «педагог — батьки — дитина». Таку роботу в умовах дистанційного навчання можуть здійснювати вихователі, вчителі-логопеди, інструктори з фізкультури, музичні керівники, практичні психологи тощо.

Якщо працівники закладу дошкільної освіти не можуть виконувати роботу дистанційно, можна оголосити простій. Місце перебування працівника під час простою визначає роботодавець своїм наказом. Тому керівник закладу може визначити місцеперебування працівника на робочому місці відповідно до встановленого режиму робіт, при цьому він не повинен виконувати свої посадові обов'язки. 

Додамо, що простій працівника закладу освіти оплачують в розмірі середнього заробітку.

Час простою не з вини працівника оплачують з розрахунку не нижче від двох третин тарифної ставки встановленого працівникові розряду (окладу) (ч. 1 ст. 113 КЗпП).

Керівникам закладів та установ освіти і науки рекомендовано забезпечити оплату простою працівникам, включаючи непедагогічних та тих, які працюють за сумісництвом, не з їх вини, зокрема на період оголошення карантину, в розмірі середньої заробітної плати (п. 8.3.3 Галузевої Угоди між МОН та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України на 2021—2025 роки, що зареєстрована Мінекономіки 18.06.2021 за № 12).

Положення генеральної, галузевої (міжгалузевої), територіальної угод діють безпосередньо і є обов’язковими для всіх суб’єктів, що перебувають у сфері дії сторін, які підписали угоду (ч. 1 ст. 9 Закону України «Про колективні договори і угоди» від 01.07.1993 № 3356-XII).

Тому якщо є підстави оголосити простій працівнику закладу освіти, керівник оголошує простій з оплатою простою у розмірі середньої заробітної плати. Підстава — частина перша статті 57-1 Закону про освіту та пункт 8.3.3 Галузевої угоди. Аналогічна позиція у МОН (лист від 25.04.2022 № 1/4444-22). 

У своєму роз’ясненні Міносвіти зазначає, що призупинити дію трудових договорів з такими працівниками — це саме останнє, що може зробити роботодавець. Цю норму можна застосовувати, якщо одночасно і працівник, і роботодавець не можуть виконувати обов'язки. 

Вважаємо, що норма статті 57-1 поширюється на працівників усіх закладів освіти, у т. ч. на працівників закладів дошкільної освіти. Тому, якщо працівники закладу освіти не можуть виконувати роботу дистанційно, їх необхідно увільнити від роботи зі збереженням посади та середнього заробітку на час особливого періоду. Роботодавець може призупинити дію трудового договору з працівником лише за ініціативою самого працівника.

Міносвіти наголосило, що роботодавець повинен вживати всіх можливих заходів, щоб забезпечити реалізацію прав працівників, зберегти кількість закладів та працівників в них. Тому й відпустку за власний рахунок може надавати працівникам лише за їх бажанням.

Олена Петровська,

експерт із кадрових питань

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Розробка, укладення та виконання колективних договорів

Колективний договір — це угода між роботодавцем та колективом працівників (зазвичай представлений профспілкою), яка регулює умови праці, оплати праці, соціальні пільги, трудові права та обов’язки сторін. У статті ви дізнаєтеся про порядок укладення колективного договору та внесення змін до нього.
5740

Пільги та компенсації чорнобильцям

Чорнобильці мають право на пільги, визначені Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.1991 № 796-XII. Обсяг пільг залежить від категорії, до якої віднесено особу, постраждалу від аварії на ЧАЕС.
47661

Оплата праці на підприємстві

Оплата праці — одне із основних питань трудового права, ключовим аспектом якого є поняття «мінімальна зарплата». Система оплати праці в Україні передбачає багато видів: тарифна оплата праці, грейдова оплата праці, безтарифна оплата праці, тарифна система оплати праці, грейдингова система оплати праці, акордна система оплати праці та інші. Щоб не заплутатися у виборі системи оплати праці, читайте матеріал від наших експертів.
23576

Наказ про підвищення окладу: зразок

Наказ належатиме до групи наказів з кадрових питань тривалого строку зберігання та є первинними документами для нарахування зарплати
102608

Як виплачувати вихідну допомогу при звільненні

Роботодавцям слід пам’ятати як правило, — з працівником слід провести повний розрахунок при звільненні. Які є види виплати при звільненні та як вони різняться залежно від підстави звільнення, як нараховуються розрахункові та що містить в собі виплата компенсації при звільненні, які виплати при звільненні за власним бажанням передбачено законом — детально у статті
249226

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді