Що відомо про запуск єВідрядження

Розповідає Федерація роботодавців України

pasport_14_06.jpg

Федерація роботодавців України (ФРУ) 20 жовтня звернулася до прем’єр-міністра України з проханням якнайшвидше прийняти рішення про запровадження єВідрядження.

Як направляти працівників у відрядження під час воєнного стану

У листі від 14.11.2022 Мінекономіки повідомляє про те, проєкт постанови КМУ «Деякі питання реалізації експериментального проекту щодо оформлення «єВідрядження» доопрацьований і направлений на розгляд уряду 11 листопада. Тож рішення мають приймати найближчим часом.

19 серпня 2022 року КМУ схвалив рішення про порядок перетину кордону працівниками підприємств в цілях короткострокових відряджень та запровадження програми «єВідрядження». Утім, уже впродовж трьох місяців навколо цього питання тривають дискусії, а підприємства реального сектору економіки не мають змоги повноцінно вести свою господарську діяльність.

Нині перетинати кордон у службових цілях можуть лише заброньовані військовозобов’язані працівники та інші категорії осіб, вказані у Правилах перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановою КМУ від 27.01.1995 № 57. Більшість працівників підприємств не входить до переліку.

Періодично перелік осіб, яким дозволено перетинати кордон, розширюють. Зокрема, право перетинати кордон надали особам, що прямують для роботи на морських суднах, суднах внутрішнього плавання у складі екіпажів таких суден або для проходження практичної підготовки на суднах, авіаційному персоналу.

На час воєнного стану підприємства в тилу забезпечують стабільність економіки держави, адже зберігають робочі місця, оплачують працю та відповідно фінансово забезпечують сім’ї працівників, сплачують податки і внески. 

Військовозобов’язаних працівників задіюють у процесах безперебійної роботи підприємств, своєчасному виконанні замовлень, продовженні функціонування підприємств у цілому. Працівники підприємств мають мати змогу виконувати свої функції і за кордоном, зокрема із тестування, монтування, пусконалагоджувальних робіт на робочому обладнанні, що поставлене в межах контрактів, участі у виставках (ярмарках) для промоції продукції національних виробників, пошуку нових контрагентів та укладення нових договорів, недопущення невиконання зобов’язань за діючими зовнішньоекономічними контрактами, розбудови інших елементів бізнесової діяльності.

У ФРУ переконані, що військовозобов’язані працівники, що працюють на підприємствах, як і військовослужбовці, виконують визначені завдання із захисту економічної національної безпеки з метою збереження суверенітету і територіальної цілісності України.

Бізнес підтримує прагнення уряду врегулювати питання закордонних відряджень і сподівається на щонайдвидше прийняття рішення про впровадження єВідрядження.

За матеріалами Федерації роботодавців України

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Виконання обов’язків директора на час відрядження: зразок наказу

Директор у відрядженні, а на підприємстві постійно виникають проблеми та завдання, які потребують оперативного розв’язання. Доручіть посадовій особі підприємства виконувати частину повноважень директора на час його відсутності
51579

Максимальний і мінімальний строки відрядження

На який строк відряджати працівника, роботодавець вирішує не тільки з огляду на завдання, що треба виконати. Є й часові обмеження. Мінімальний строк відрядження однаковий для приватного підприємства і бюджетної установи, а ось максимальний — різниться. Кадровик бюджетної установи знайде у цій статті бонус — таблицю з максимальними строками відряджень для різних категорій персоналу
12288

Журнал реєстрації відряджень працівників

Раніше після ознайомлення працівника, якого направляють у відрядження, з наказом про відрядження кадровик вносив про це інформацію в Журнал реєстрації відряджень.
18989

Наказ про скасування відрядження

Якщо напередодні відрядження працівник, наприклад захворів, а вам необхідно підготувати наказ про скасування відрядження, скористайтеся експертним зразком. Документ оформлений за вимогами нацстандарту ДСТУ 4163:2020.
19839

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді