Держпраці розповіла про особливості трудового договору з нефіксованим робочим часом

У яких ситуаціях укладати та як оплачувати роботу

Document_08_08.png

Трудовий договір з нефіксованим робочим часом –– це особливий вид трудового договору, умовами якого не встановлений конкретний час виконання роботи. Працівник зобов’язаний виконувати роботу винятково у разі надання роботодавцем передбаченої цим трудовим договором роботи без гарантування того, що надаватиме таку роботу постійно, але з дотриманням умов оплати праці, передбачених статтею 21-1 КЗпП. Таку нову форму договору у статті 21-1 КЗпП закріпив Закон України від 18.07.2022 року  № 2421-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання деяких нестандартних форм зайнятості».

Ірина Матійко експерт із трудового законодавства Експертус Кадри
У статті — вимоги до виготовлення й засвідчення витягів зі службових документів. Витяг виготовляють, якщо немає потреби копіювати документ повністю. Скористайтеся зразками витягів зі зведених наказів і протоколу

Трудовий договір з нефіксованим робочим часом зручно використовувати у випадках, якщо потрібно залучати працівників для виконання тих чи тих робіт, які мають непостійний, але систематичний характер, та якщо роботодавець не має можливості забезпечувати працівників роботою на постійній основі, що передбачає працевлаштування на умовах трудового договору.

Укладати трудовий договір з нефіксованим робочим часом обов’язково в письмовій формі. У ньому сторони мають визначити:

  • спосіб та мінімальний строк повідомлення працівника про початок виконання роботи, що має бути достатнім для своєчасного початку виконання працівником своїх обов’язків;
  • спосіб та максимальний строк повідомлення від працівника про готовність почати роботу або про відмову від її виконання;
  • інтервали, у які від працівника можуть вимагати працювати –– базові години та дні.

Заробітну плату виплачують працівникові за фактично відпрацьований час, а не у фіксованому розмірі, як за умовами звичайного трудового договору. Якщо працівник погоджується, щоб його залучали до роботи поза межами базових днів або годин, таку роботу оплачують у розмірі, що не менший, ніж передбачено умовами трудового договору. Якщо нормальна тривалість робочого часу –– 40 годин на тиждень –– буде перевищена, цей час оплачують за правилами оплати роботи в надурочний час. Також закон визначив мінімальну тривалість робочого часу працівника. Так, роботодавець не зобов’язаний забезпечити працівника відповідним обсягом роботи протягом календарного місяця, але має гарантувати працівнику, що він отримає заробітну плату за місяць щонайменше в мінімальному розмірі –– за 32 години роботи, навіть якщо обсягу роботи буде не достатньо.

Нова форма трудового договору пропонує нові можливості трудових відносин і для роботодавців, і для працівників. У випадках, коли робота мала непостійний, але періодичний характер, роботодавці звикли укладати з працівниками цивільно-правові договори або взагалі використовували найману працю без жодного документального оформлення, тобто грубо порушували трудове законодавство. Працівники ж не могли користуватися трудовими та соціальними правами, які гарантує працівнику трудовий договір.

За умови оформлення трудового договору з нефіксованим робочим часом працівник зможе користуватися трудовими та соціальними гарантіями, передбаченими КЗпП на рівні з працівниками, що оформлені за звичайними трудовими договорами. Адже виконання роботи на умовах нефіксованого робочого часу не передбачає жодних обмежень трудових прав працівників, визначених законодавством про працю.

Водночас завдяки оформленню трудових договорів з нефіксованим робочим часом з працівниками, яких залучають до роботи не на постійній основі, роботодавець не повинен гарантувати, що надаватиме таку роботу постійно та оплачуватиме її за фактично відпрацьований час. У такий спосіб він убезпечує себе від нарахування штрафів за використання найманої праці  без належного оформлення.

Держпраці наголошує, що трудовий договір з нефіксованим робочим часом –– крок на шляху до легалізації трудових відносин та належного виконання законодавства про працю.

За матеріалами Східного міжрегіонального управління
Державної служби України з питань праці

Ірина Житкова шеф-редактор Експертус Кадри
Що змінилося та як застосовувати нові норми: як переносити вихідні, яким працівникам можна виплатити компенсацію за невикористану відпустку без звільнення, які відпустки не входять до стажу для щорічних відпусток, хто матиме право на нову відпустку до 60 к. дн., кому роботодавець зможе відмовити у відпустці, чи можна замінити оплачувані відпустки неоплачуваними та багато іншого.

 

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Трудовий договір з нефіксованим робочим часом: особливості укладення

Одним із видів трудового договору є трудовий договір з нефіксованим робочим часом. Прийняття на роботу з нефіксованим трудовим договором передбачає низку особливостей. Що має містити заява про прийняття на роботу з нефіксованим робочим часом, зразок її заповнення? Чи приймається наказ про прийняття на роботу з нефіксованим робочим часом, зразок такого наказу? Усе про трудовий договір з нефіксованим робочим часом, алгоритм укладення та реалізації, читайте у статті.
16007

Прийняття на роботу неповнолітніх

Праця неповнолітніх осіб — нині актуальна тема. Працевлаштування неповнолітніх в Україні та особливості звільнення неповнолітніх з роботи хоч і регулюються законодавством, однак лишають низку питань для роботодавців. Способи працевлаштування неповнолітніх, тривалість відпустки для неповнолітніх, дозвіл на працевлаштування неповнолітніх, додаткові підстави звільнення для неповнолітніх, про все це — у статті
12306

Строковий трудовий договiр: зразок і порядок укладання

Що таке строковий трудовий договір, ніби й зрозуміло з самої назви, але є нюанси. В яких випадках правомірно укладати строковий договір? Як оформити прийняття й що при цьому слід перевірити? Роз’яснюємо деталі, зокрема, про строкові трудові договори в умовах воєнного стану та додаємо зразок строкового трудового договору 2024.
122675

Ключове про трудовий договір зі зразком

Конституція України кожному громадянину гарантує право на працю. Реалізація цього права починається з укладання трудового договору. Що таке трудовий договір та його види? Який вид та форму договору обрати? З якого моменту трудовий договір вважається укладеним? У чому полягає відмінність трудового договору від цивільно-правових договорів? Як виглядає приклад трудового договору? Які можливості діють в період воєнного стану? Ми підготували для вас роз’яснення та зразок трудового договору 2024.
254819

Різниця між трудовим та цивільно-правовим договором

Трудовий договір та цивільно правова угода — два види договорів, що найчастіше укладаються між роботодавцем та працівником. Вони мають ряд важливих відмінностей, які впливають на права та обов’язки сторін, а також на порядок припинення відносин. У цій статті ви знайдете основні відмінності між трудовим та цивільно-правовим договором а також корисні поради щодо того, що краще обрати трудовий чи цивільно-правовий договір
2225

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді