Трудові права жінок і материнство: які гарантії передбачені законом?

Теми:
Роботодавці повинні дотримуватися низки норм, щоб захистити вагітних та матеріів

Трудові права жінок і материнство: які гарантії передбачені законом?Держпраці нагадала про захист трудових прав вагітних жінок та матерів. Відповідні пільги та гарантії передбачені у Кодексі законів про працю України.

Відпустка з вагітності та пологів

Зокрема, за медичним висновком вагітні жінки мають такі гарантію на:

  • зниження норм виробітку;
  • зниження норм обслуговування;
  • переведення на іншу роботу (яка є легшою і виключає вплив несприятливих виробничих факторів) зі збереженням середнього заробітку за попередньою роботою;

Поки на підприємстві вирішується питання про переведення, жінка звільняється від роботи, але за нею зберігається середній заробіток.

При цьому, якщо вагітна має дітей до трьох років, її повинні перевести на іншу роботу зі збереженням середнього заробітку за попередньою (до досягнення дитиною трьох років). Якщо ж зарплата на новій посаді вища, працівниця отримуватиме її. 

Також вагітні жінки та жінки з дітьми мають право на відпочинок та оплачувані перерви для годування дитини (поки дитині не виповнилось півтора роки).

До того ж, роботодавець зобов’язаний встановити неповний робочий день або тиждень на прохання вагітної жінки, жінки, яка має дитину віком до 14 років або дитину з інвалідністю (зокрема, таку, що перебуває під її опікою) або ж здійснює догляд за хворим членом сім’ї відповідно до медичного висновку.

Оплачувана відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами триває сумарно 126 календарних днів (140 календарних днів – у разі народження двох і більше дітей та у разі ускладнення пологів). При цьому 70 календарних днів припадає на час до пологів і 56 (або 70) — після. При цьому роботодавець повинен приєднати до цього періоду щорічні основну і додаткову відпустки, якщо жінка звернулася з відповідною заявою.

Відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку надається за бажанням жінки. Відповідно до медичного висновку може надаватися відпустка без збереження заробітної плати, якщо дитина потребує домашнього догляду (не більш ні до 6 років).

Звільняти жінок під час відпустки у зв’язку вагітністю та пологами та відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку не можна.

За матеріалами Південного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Розробка, укладення та виконання колективних договорів

Колективний договір — це угода між роботодавцем та колективом працівників (зазвичай представлений профспілкою), яка регулює умови праці, оплати праці, соціальні пільги, трудові права та обов’язки сторін. У статті ви дізнаєтеся про порядок укладення колективного договору та внесення змін до нього.
5738

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
47

Оформлення запису в трудовій про прийняття строковика на час відпустки з вагітності та пологів основної працівниці

Буде помилкою вказати у трудовій, що працівницю прийняли за строковим трудовим договором на час відпустки з вагітності та пологів. Як тоді зробити правильний запис?
16339

Формування та облік внутрішнього опису документів особової справи працівника

Внутрішній опис відображає включення документів до справи і містить відомості про порядкові номери документів справи, їх індекси, дати, заголовки та номери аркушів справи, на яких розташований кожен документ. Внутрішній опис заповнює кадровик при первинному оформленні особової справи
126369

Декретна відпустка, або Будьте обережні з термінологією

Декретна відпустка в Україні — одна із трудових гарантій, що передбачена законом. Декретна відпустка по вагітності та декретна відпустка по догляду за дитиною є часто застосовуваною на різних підприємствах, в установах та організаціях, однак на сьогодні лишається низка практичних питань щодо того як оформляється декретна відпустка найманого працівника. Скільки триває декретна відпустка? Як оплачується декретна відпустка? Чи можна продовжити декретну відпустку? Чи відрізняється декретна відпустка у військовий час?
45633

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді