Атестація під час воєнного стану: чи можна відкласти?

Надаємо офіційне роз'яснення

Атестація під час воєнного стану: чи можна відкласти?Атестація робочих місць за умовами праці має на меті врегулювати відносини між працівником і роботодавцем у сфері прав на здорові та безпечні умови праці. Зокрема, йдеться про пільги та компенсації за роботу у несприятливих умовах та пільгову пенсію.

Як діяти кадровику, якщо директор делегував йому атестацію робочих місць за умовами праці

Порядок проведення атестації робочих місць за умовами праці, затверджений постановою КМУ від 01.08.1992 р. № 442, передбачає, що атестація проводиться не рідше одного разу на 5 років (строки проведення при цьому передбачені колективним договором). 

Якщо ж умови та характер праці на підприємстві зазнали докорінних змін, слід провести атестацію позачергово.

Для проведення атестації має бути сформована спеціальна комісія. Для затвердження її складу та повноважень слід видати наказ по підприємству. Результати атестації вважаються чинними до дати нового наказу про результати проведення чергової атестації.

Як наголосили у Держпраці, можливість перенесення атестації через воєнний стан не передбачена. Тобто атестація робочих місць за умовами праці повинна відбуватися у звичайному порядку.

Зазначимо, атестацію проводять на тих підприємствах, де наявні шкідливі та небезпечні виробничі фактори (ті, які можуть негативно впливати на здоров’я працівників чи їх нащадків). Це може бути зумовлено специфікою технологічного процесу, використанням специфічного обладнання, сировини чи матеріалів.

Водночас Мінекономіки розробило проект постанови КМУ «Про внесення зміни до пункту 4 Порядку проведення атестації робочих місць за умовами праці». Документ передбачає, що на підприємствах, в установах та організаціях, де внаслідок війни неможливо забезпечити характерні (типові) виробничі умови, роботодавці зможуть провести атестацію протягом 6-ти місяців з дня, як воєнний стан припинять або скасують, а в цей час будуть діяти результати атестації, яку провели до 24 лютого 2022 року. 

Детальніше — у нашому матеріалі «Умови проведення атестації робочих місць за умовами праці під час воєнного стану можуть змінити».

За матеріалами Східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці

Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

Калькулятор днів відпустки

Виникли проблеми з тим, як розрахувати кількість відпускних днів? Шукаєте розрахунок днів невикористаної відпустки при звільненні онлайн? Переймаєтесь як розрахувати кількість днів відпустки за фактично відпрацьований час та як порахувати кількість днів невикористаної відпустки? Рішення усіх питань — наш калькулятор відпусток онлайн.
516722

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
217

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
27830

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
53228

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
35864

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді