Медогляди і воєнний стан: правові засади

Держпраці розповіла, чи передбачені нормативні послаблення

image57

Медичний огляд працівників: практичні аспекти проведення

Законодавство (ч. 1 ст. 17 Закону України «Про охорону праці» від 14.10.1992 № 2694-XII та ст.169 КЗпП України) зобов’язує роботодавця за свої кошти організовувати проведення медичних оглядів працівників. Це стосується:

  • попереднього медогляду (під час прийняття на роботу);
  • періодичного (для працівників, зайнятих на важких роботах, роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці або таких, де є потреба у професійному доборі);
  • обов’язкового медичного огляду осіб віком до 21 року (має проводитися щорічно).

Аспекти проведення медичних оглядів регулює «Порядок проведення медичних оглядів працівників певних категорій», затверджений наказом Міністерства охорони здоров’я України від 21.05.2007 № 246 (документ зареєстрований у Міністерстві юстиції України 23.07.2007 за №846/14113). За ним, несвоєчасне проходження працівниками обов’язкових медоглядів тягне за собою відповідальність з боку роботодавця. Так само відповідати доведеться за шкідливі наслідки для здоров’я працівників, спричинені допуском до роботи без медогляду.

Водночас у Державній службі України з питань праці підтвердили, що, попри дію воєнного стану, нині відсутні нормативно-правові акти або інші розпорядчі документи, на підставі яких роботодавець може перенести строк проведення медичного огляду працівників чи допустити до роботи працівника, який медогляд не пройшов.

За матеріалами Північно-Східного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Трудові відносини в умовах воєнного стану

Воєнний стан в Україні продовжено до 16 листопада 2023 року. У законодавстві про працю є обмеження, пов'язані з його дією. Матеріал допоможе правильно організувати роботу та не допускати помилок.
3739

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді