Чи повертати декретні у разі звільнення під час відпустки з вагітності та пологів

Працівниця перебуває у відпустці з вагітності та пологів і вже отримала допомогу від Фонду соціального страхування по тимчасовій непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами. Наразі працівниця бажає звільнитися. Чи повинна вона повернути до фонду соцстраху частину матеріальної допомоги з вагітності та пологів?
Право на матеріальне забезпечення та соціальні послуги за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням мають застраховані громадяни України, іноземці, особи без громадянства та члени їх сімей, які проживають в Україні, якщо інше не передбачено міжнародним договором України, згода на обов’язковість якого надана Верховною Радою України (п 1 ст. 19 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105-XIV; далі — Закон № 1105).
Це право виникає з настанням страхового випадку в період роботи (включаючи і час випробування та день звільнення), якщо інше не передбачено законодавством.
За загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням надається такий вид матеріального забезпечення як допомога по вагітності та пологах (пп. 2 п. 1 ст. 20 Закону № 1105).
Відповідно до пункту першого статті 31 Закону № 1105 підставою для призначення допомоги по вагітності та пологах є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності, а в разі роботи за сумісництвом — копія листка непрацездатності, засвідчена підписом керівника і печаткою за основним місцем роботи.
Допомога по вагітності та пологах надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке компенсує втрату заробітної плати (доходу) за період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами (п. 1 ст. 25 Закону № 1105).
Така допомога виплачується за весь період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, тривалість якої становить 70 календарних днів до пологів і 56 (у разі ускладнених пологів або народження двох чи більше дітей — 70) календарних днів після пологів. Жінкам, віднесеним до 1–4 категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, допомога по вагітності та пологах виплачується за 180 календарних днів зазначеної відпустки (90 — до пологів та 90 — після пологів).
При цьому розмір зазначеної допомоги обчислюється сумарно та надається застрахованій особі в повному обсязі незалежно від кількості днів відпустки, фактично використаних до пологів.
Отже, у разі звільнення застрахованої особи до закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами механізму повернення вже нарахованої та виплаченої допомоги по вагітності та пологах законодавством не передбачено.

Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

Як оперативно передати відомості про працівників на вебпортал ПФУ

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді