Чи повертати декретні у разі звільнення під час відпустки з вагітності та пологів

Працівниця перебуває у відпустці з вагітності та пологів і вже отримала допомогу від Фонду соціального страхування по тимчасовій непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами. Наразі працівниця бажає звільнитися. Чи повинна вона повернути до фонду соцстраху частину матеріальної допомоги з вагітності та пологів?
Чекліст кадровика Скачати документи відділу кадрів
Право на матеріальне забезпечення та соціальні послуги за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням мають застраховані громадяни України, іноземці, особи без громадянства та члени їх сімей, які проживають в Україні, якщо інше не передбачено міжнародним договором України, згода на обов’язковість якого надана Верховною Радою України (п 1 ст. 19 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105-XIV; далі — Закон № 1105).
Це право виникає з настанням страхового випадку в період роботи (включаючи і час випробування та день звільнення), якщо інше не передбачено законодавством.
За загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням надається такий вид матеріального забезпечення як допомога по вагітності та пологах (пп. 2 п. 1 ст. 20 Закону № 1105).
Відповідно до пункту першого статті 31 Закону № 1105 підставою для призначення допомоги по вагітності та пологах є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності, а в разі роботи за сумісництвом — копія листка непрацездатності, засвідчена підписом керівника і печаткою за основним місцем роботи.
Допомога по вагітності та пологах надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке компенсує втрату заробітної плати (доходу) за період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами (п. 1 ст. 25 Закону № 1105).
Така допомога виплачується за весь період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, тривалість якої становить 70 календарних днів до пологів і 56 (у разі ускладнених пологів або народження двох чи більше дітей — 70) календарних днів після пологів. Жінкам, віднесеним до 1–4 категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, допомога по вагітності та пологах виплачується за 180 календарних днів зазначеної відпустки (90 — до пологів та 90 — після пологів).
При цьому розмір зазначеної допомоги обчислюється сумарно та надається застрахованій особі в повному обсязі незалежно від кількості днів відпустки, фактично використаних до пологів.
Отже, у разі звільнення застрахованої особи до закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами механізму повернення вже нарахованої та виплаченої допомоги по вагітності та пологах законодавством не передбачено.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

Письмові комунікації для кадровика

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді