Перехід на літній час 2024 в табелі обліку та графіках змінності

Автор
порталу «Кадровик-01»
Переведення годинника на літній час передбачає додавання однієї години до поточного часу. Це зміна, яка зазвичай відбувається весною для економії енергії та кращого використання світлового дня. Про те, чи варто відображати весняне переведення годинника в табелі обліку використання робочого часу та які особливості має перехід на літній час 2024 року — читайте у статті.

Перехід на літній час 2024

Два рази на рік в Україні переводять стрілки годинників:

  • на одну годину вперед — о 3-й годині останньої неділі березня;
  • на одну годину назад — о 4-й годині останньої неділі жовтня.

Підстава — пункт 1 постанови КМУ «Про порядок обчислення часу на території України» від 13.05.1996 № 509.

У 2024 році годинники переводять на 1 годину вперед у ніч із 30 на 31 березня. Тому при безперервному виробництві зменшується тривалість нічної зміни.

Переведення годинника на літній час безпосередньо впливає на робочий графік працівників. Ось деякі аспекти, які можуть бути важливими:

 

Робочий графік

Врахуйте зміни у робочому часі внаслідок переходу на літній час. Це може бути підставою для зміни графіку роботи: початок або завершення робочого дня на годину раніше, щоб відповідати новим годинам світлодоби.

Коригування робочих годин

Можна розглядати необхідність коригування годин роботи працівників, або ж визначення нових стандартів робочого часу для підтримки ефективності і консистентності.

Інформування працівників

Інформуйте працівників про зміни у робочому графіку, наголошуючи на тому, як вони будуть впливати на робочий процес та обов’язки працівників.

Перехід на літній час в табелі обліку

Після переведення годинників на одну годину змінюється фактична тривалість нічної зміни: навесні — зменшується, а восени — збільшується.

При складанні графіків змінності врахуйте зміни у тривалості робочого часу працівників, що працюватимуть у ніч переведення годинників. У табелі обліку використання робочого часу (далі — Табель) зазначте фактичну тривалість робочого часу, тобто тривалість зміни з виключенням часу, що припадає на перерву для відпочинку і харчування (за наявності). Тому зменшення (збільшення) тривалості робочої зміни обов’язково відобразіть у Табелі.

Табель при роботі змінами з урахуванням переведення годинника на літній час

Наведемо приклад заповнення Табеля за березень 2024 року для працівників, що працюють змінами (І зміна — з 8:00 до 20:00, ІІ зміна — з 20:00 до 8:00, перерва для відпочинку і харчування — 1 год).

Перехід на літній час 2024 в табелі обліку та графіках змінності

СКАЧАТИ



зміст

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки», який відбудеться 9 травня. Спікер — юрист, сертифікований експерт з військового обліку Юлія Видиборець.

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді