Подання звіту за формою 6-Б про працюючих та заброньованих військовозобов’язаних

Коли рік добігає кінця, на порядку денному у всіх кадровиків постають запитання: чи потрібно подавати до військкомату звіт за формою 6-Б про працюючих та заброньованих військовозобов’язаних? де можна знайти форму звіту 6-Б, який подають щороку до військкомату? чи включати до звіту про бронювання працівників, які визнані обмежено придатними? Розберемося разом.

Насамперед наголошуємо: форма звіту про чисельність працюючих та військовозобов’язаних за формою № 6-Б втратила чинність. Замість неї подають звіт про чисельність працюючих та військовозобов’язаних, які заброньовані згідно з переліками посад і професій.

Чому так?

Постановою Міжвідомчої комісії з питань бронювання військовозобов’язаних за підприємствами, установами і організаціями на період мобілізації та воєнного часу від 22.05.1996 № 1 з грифом «Для службового користування», було передбачено, що міністерства, відомства, Рада Міністрів АР Крим, обласні державні адміністрації, міські державні адміністрації мм. Києва та Севастополя, підприємства зобов’язані мати відомості про чисельність працюючих та заброньованих військовозобов’язаних за формою № 6-Б. Звіти про чисельність працюючих та заброньованих складали станом на 1 січня і подавати щороку до 30 грудня до військкоматів за місцем знаходження.

Проте наказом Міністерства економічного розвитку і торгівлі України від 07.09.2015 № 1111, зареєстрованим у Мін’юсті 24.09.2015 за № 1137/27582, зазначену постанову визнано такою, що втратила чинність.

Нова форма звіту

Нову форму звіту про чисельність працюючих та військовозобов’язаних, які заброньовані згідно з переліками посад і професій, наведено у Додатку 4 до Порядку бронювання військовозобов’язаних за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування та підприємствами, установами і організаціями на період мобілізації та на воєнний час, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 04.02.2015 № 45 (має гриф «Для службового користування»).

Звіт про чисельність працюючих та військовозобов’язаних, які заброньовані згідно з переліком посад і професій, станом на 1 січня 20___р

Подання звіту за формою 6-Б про працюючих та заброньованих військовозобов’язаних

Працівники, визнані обмежено придатними до військової служби, у звіті

Запитання, що часто виникає у кадровиків: чи включати працівників, визнаних непридатними до військової служби у мирний час і обмежено придатними у воєнний час, до звіту про заброньованих військовозобов’язаних?

Форма Звіту передбачає визначення як загальної чисельності працюючих, так і кількості військовозобов’язаних та кількості заброньованих військовозобов’язаних з числа останніх.

Установити, чи є особа військовозобов’язаною, допоможуть положення Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» від 25.03.1992 № 2232-XII (далі — Закон № 2232) та записи у військовому квитку працівника.

Так, частина 6 статті 37 Закону № 2232 визначає перелік обставин, за яких особа виключається з військового обліку. Виключенню з військового обліку в районних (міських) військових комісаріатах (військовозобов’язаних Служби безпеки України у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних Служби зовнішньої розвідки України у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України) підлягають громадяни України, які:

  • призвані чи прийняті на військову службу;
  • проходять військову службу (навчання) у вищих військових навчальних закладах і військових навчальних підрозділах вищих навчальних закладів;
  • визнані військово-лікарськими комісіями непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку;
  • досягли граничного віку перебування в запасі;
  • припинили громадянство України;
  • були раніше засуджені до позбавлення волі за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину;
  • направлені для відбування покарання до установ виконання покарань або до яких застосовано примусові заходи медичного характеру;
  • не отримали до 40-річного віку військово-облікової або спорідненої з нею спеціальності;
  • померли.

Отже, якщо у військовому квитку працівника є відмітка про виключення з військового обліку, особа не є військовозобов’язаною. Тому при складанні Звіту таку особу слід врахувати під час обчислення показників графи «Чисельність працюючих» і не враховувати до показників, що стосуються військовозобов’язаних.

Особи, яких військово-лікарськими комісіями визнано обмежено придатними до військової служби, підлягають не виключенню з військового обліку, а зняттю.

Так, відповідно до пункту 2 частини п’ятої статті 37 Закону № 2232 з військового обліку військовозобов’язаних знімають осіб, які:

  • вибувають в іншу місцевість (адміністративно-територіальну одиницю) України до нового місця проживання;
  • після проходження строкової військової служби прийняті на військову службу до інших військових формувань або на службу в органи внутрішніх справ, податкової міліції, в органи і підрозділи цивільного захисту, в Державну службу спеціального зв’язку та захисту інформації України і в Державну кримінально-виконавчу службу України;
  • вибули на строк більше трьох місяців за межі України;
  • в інших випадках за рішенням Міноборони України.

Якщо військово-лікарська комісія визнала працівника непридатним до військової служби у мирний час, обмежено придатним у воєнний час, про що видано копію відповідної довідки (п. 3.8 глави 3 розділу II Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України , затвердженого наказом Міноборони від 14.08.2008 № 402), особа підлягає зняттю з обліку військовозобов’язаних на підставі наказу Міноборони «Про затвердження змін у Настанові з військового обліку прапорщиків, мічманів, сержантів, старшин, солдатів та матросів запасу Збройних Сил України та інших військових формувань» від 09.06.2006 № 342.

Увага!

Надання в організацію довідки не дає підстав вважати, що працівник автоматично знятий з військового обліку. Особа має з’явитися до військового комісаріату, в якому перебуває на обліку військовозобов’язаних, для зняття з обліку та проставлення відповідних відміток у військовому квитку (п. 13 розділу І «Відношення до військової служби» та розділ IV «Відмітки про військовий облік»).

Якщо у військовому квитку працівника немає відповідних відміток, працівник кадрової служби, відповідальний за ведення військового обліку в організації, повинен скерувати працівника до військового комісаріату, де він перебуває на обліку військовозобов’язаних, з метою приведення військово-облікових документів у належний стан.

За умови зняття з обліку військовозобов’язаних такий працівник при складанні Звіту враховуватиметься тільки при обчисленні показників графи «Чисельність працюючих».


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

зміст

Як оперативно передати відомості про працівників на вебпортал ПФУ

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді