Звільнення секретаря сільської ради за власним бажанням

Чи можна звільнити секретаря сільської ради за власним бажанням до закінчення повноважень? Якими нормами при цього керуватися?

Секретаря сільської ради у такому випадку варто звільняти на підставі частини 5 статті 50 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні». Розберімося чому саме так…

Законом України «Про службу в органах місцевого самоврядування» від 07.06.2001 № 2493-III визначено порядок та правові гарантії служби в органах місцевого самоврядування.

Оскільки секретар сільської ради є посадовою особою місцевого самоврядування, що перебуває на виборній посаді, то на нього поширюється дія законодавства України про працю з урахуванням особливостей, передбачених Законом № 2493. Утім, окрім загальних підстав, передбачених Кодексом законів про працю України (КЗпП), служба в органах місцевого самоврядування припиняється, зокрема на підставі та в порядку, визначеними Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.1997 № 280/97-ВР (Закон № 280).

Так, обрання на посаду та звільнення з посади секретаря ради у порядку, передбаченому Законом № 280, здійснюється винятково на пленарних засіданнях сільської ради (п. 4 ч. 1 ст. 26 Закону № 280).

До відома!

Секретар ради обирається радою з числа її депутатів на строк повноважень ради за пропозицією відповідного сільського, селищного, міського голови (ч. 1 ст. 50 Закону № 280). Причому повноваження секретаря сільської ради можуть бути достроково припинені за рішенням відповідної ради (ч. 5 ст. 50 Закону № 280).

Отже, при достроковому припиненні повноважень секретаря сільської ради, зокрема звільненні за власним бажанням, необхідно керуватись частиною 5 статті 50 Закону № 280. У такій ситуації до трудової книжки вносять запис:

«Звільнений у зв’язку з достроковим припиненням повноважень, пункт 5 статті 50 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»,

із зазначенням підстави та дати звільнення (рішення сесії ради, його дата і номер), порядкового номера запису (Додаток № 2 «Методичні рекомендації щодо особливостей звільнення посадових осіб із органів місцевого самоврядування» до листа Головдержслужби України від 06.02.2002 № 42/621).

Важливо!

Питання щодо обрання нового секретаря сільської ради вирішується на наступній черговій сесії після відкриття вакансії секретаря ради у зв’язку з достроковим припиненням його повноважень

Ольга Савченко,
експерт Експертус: Кадри


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

Як оперативно передати відомості про працівників на вебпортал ПФУ

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді