Звільнення секретаря сільської ради за власним бажанням

Чи можна звільнити секретаря сільської ради за власним бажанням до закінчення повноважень? Якими нормами при цього керуватися?
Чекліст кадровика Скачати документи відділу кадрів

Секретаря сільської ради у такому випадку варто звільняти на підставі частини 5 статті 50 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні». Розберімося чому саме так…

Законом України «Про службу в органах місцевого самоврядування» від 07.06.2001 № 2493-III визначено порядок та правові гарантії служби в органах місцевого самоврядування.

Оскільки секретар сільської ради є посадовою особою місцевого самоврядування, що перебуває на виборній посаді, то на нього поширюється дія законодавства України про працю з урахуванням особливостей, передбачених Законом № 2493. Утім, окрім загальних підстав, передбачених Кодексом законів про працю України (КЗпП), служба в органах місцевого самоврядування припиняється, зокрема на підставі та в порядку, визначеними Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.1997 № 280/97-ВР (Закон № 280).

Так, обрання на посаду та звільнення з посади секретаря ради у порядку, передбаченому Законом № 280, здійснюється винятково на пленарних засіданнях сільської ради (п. 4 ч. 1 ст. 26 Закону № 280).

До відома!

Секретар ради обирається радою з числа її депутатів на строк повноважень ради за пропозицією відповідного сільського, селищного, міського голови (ч. 1 ст. 50 Закону № 280). Причому повноваження секретаря сільської ради можуть бути достроково припинені за рішенням відповідної ради (ч. 5 ст. 50 Закону № 280).

Отже, при достроковому припиненні повноважень секретаря сільської ради, зокрема звільненні за власним бажанням, необхідно керуватись частиною 5 статті 50 Закону № 280. У такій ситуації до трудової книжки вносять запис:

«Звільнений у зв’язку з достроковим припиненням повноважень, пункт 5 статті 50 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»,

із зазначенням підстави та дати звільнення (рішення сесії ради, його дата і номер), порядкового номера запису (Додаток № 2 «Методичні рекомендації щодо особливостей звільнення посадових осіб із органів місцевого самоврядування» до листа Головдержслужби України від 06.02.2002 № 42/621).

Важливо!

Питання щодо обрання нового секретаря сільської ради вирішується на наступній черговій сесії після відкриття вакансії секретаря ради у зв’язку з достроковим припиненням його повноважень


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

Письмові комунікації для кадровика

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді