Лікарняний вагітним: чи можна продовжувати і в яких випадках

Якщо вагітна жінка захворіла (загальне захворювання), медичний заклад видає їй, так само як і будь-якому іншому хворому, листок непрацездатності. Однак можливі випадки, коли в період тимчасової непрацездатності у вагітної жінки виникає право на оформлення листка непрацездатності у зв’язку з вагітністю і пологами.

Нагадаємо, що листок непрацездатності у зв’язку з вагітністю і пологами видається за місцем спостереження за вагітною з 30 тижнів вагітності воднораз на 126 календарних днів (п. 6.1 Інструкції № 455).

Тож, якщо вагітній жінці у період її хвороби відкривають листок непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами, листок непрацездатності за загальним захворюванням закривають. У такому разі маємо різні страхові випадки і, відповідно, різний розрахунковий період для їх оплати.

Розмір виплат за першим листком непрацездатності (за загальним захворюванням) залежить від страхового стажу працівниці, а перші п’ять днів непрацездатності оплачують коштом організації.

Оплата другого листка непрацездатності (виданого у зв’язку з вагітністю і пологами) від страхового стажу працівниці не залежить. До того ж він повністю оплачується за рахунок коштів Фонду.

Листок непрацездатності, що його видають вагітній жінці (крім жінок, яких віднесено до I-IV категорій постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС) на 14 календарних днів у зв’язку з передчасними або багатоплідними пологами, виникненням ускладнень під час пологів або в післяпологовому періоді, завжди є продовженням листка непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами. Тобто це вважають одним і тим самим випадком тимчасової непрацездатності


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

Як оперативно передати відомості про працівників на вебпортал ПФУ

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді