Компенсація невикористаної додаткової відпустки

Законодавством України чітко визначено гарантоване право працюючих громадян на грошову компенсацію за невикористані дні відпусток у випадку звільнення працівника. Це право поширюється і на деякі соціальні відпустки.

Зокрема, стаття 24 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР (надалі — Закон № 504) розкриває порядок компенсації за невикористані дні додаткові відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину — особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А І групи.

Згідно з цим положенням у разі звільнення працівникові виплачується грошова компенсація за всі невикористані дні щорічної відпустки, а також додаткової відпустки працівникам, які мають дітей. Варто наголосити на тому, що у випадку, коли працівник не скористався додатковою відпусткою на дітей за минулі роки, ці дні також у обов’язковому порядку підлягають компенсації у випадку звільнення.

ПРИКЛАД

Жінка, яка має дитину 2005 року народження, працевлаштувалася на роботу в 2012 році. У 2013 році вона народила другу дитину і до лютого 2015 року перебувала у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. У вересні 2016 року працівниця подала заяву про звільнення за угодою сторін.

Зважаючи на те, що жінка жодного разу не скористалася своїм правом на додаткову відпустку як мати двох дітей до 15-років, вона отримає компенсацію за 20 календарних днів за 2015 та 2016 роки.

За 2013 рік працівниця не має права на такий вид відпустки, оскільки статтею 19 Закону № 504 чітко визначено, що право на цю відпустку має лише працююча жінка. Тобто, якщо вона у 2013 році народила другу дитину і одразу після відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами оформила відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, вона не має права на соціальну відпустку як мати двох дітей у цьому році, оскільки жодного дня після народження дитини не працювала. Це право вона здобуде першого робочого дня після завершення відпустки для догляду за дитиною, тобто у 2015 році, коли достроково завершить відпустку для догляду за дитиною.

Жодної заяви про своє бажання отримати грошову компенсацію за відпустку працівнику писати не потрібно, як і вказувати про це в заяві про звільнення.

Роботодавець сам визначає, чи є у працівника невикористані відпустки, і обчислює розмір компенсації.

На підставі заяви про звільнення роботодавець видає наказ про звільнення працівника, в якому обов’язково має бути відмічена компенсація за невикористані дні відпустки, у тому числі і додаткова відпустка на дітей, якщо, звісно, працівник мав на неї право.

Відповідальність за невиплату компенсації додаткової відпустки

Незважаючи на чітку позицію законодавців стосовно обов’язку роботодавця виплатити у випадку звільнення працівника грошову компенсацію за невикористану відпустку, роботодавці нерідко порушують ці вимоги.

Порушення тягнуть за собою відповідальність, у тому числі і грошову. Зокрема, за статтею 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення (до 100 нмдг, 1700 грн.) і за статтею 265 КЗпП (у розмірі однієї мінімальної зарплати). У першому випадку рішення щодо розміру адміністративного штрафу і «хто винен» прийматиме суд, а другому — посадова особа Держпраці, а штраф сплачуватиметься з прибутку.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

зміст

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді