Представляємо людей один одному за основними правилами етикету

Усі знають основні правила того, як представляти людей один одному: молодших за віком представляють старшим; гостей, що приходять пізніше, — тим, хто прийшов раніше. Але в реальному житті ми часто потрапляємо в складніші ситуації. Що ж робити, наприклад, якщо ви не пам’ятаєте ім’я одного з людей, яких знайомите? Чи якщо чоловік — клієнт компанії, а жінка — ваша колега? Або ви знайомите свого нареченого з батьками, а наречений старше їх за віком? Розберімося із цим разом.

Отже, ви представляєте один одному людей зі словами «Дозвольте відрекомендувати Вам...», «Дозвольте познайомити Вас...», «Платоне, знайомся...». Розповімо, з кого правильно починати знайомство в різних ситуаціях.

Знайомство людей різних категорій

Група людей

Якщо до компанії, що вже зібралася, приєднується нова людина, достатнього голосно назвати прізвище або ім’я. Інші, подаючи йому руку, повинні самі назватися.

Якщо ви приймаєте гостей у своєму домі, то гостя, який щойно прибув, представляєте іншим гостям. Після чого називаєте імена усіх гостей новоприбулому. Якщо гостей небагато, можна познайомити усіх окремо.

Якщо один із запрошених приходить із запізненням, коли всі вже сидять за столом, господареві слід представити його всім одразу й посадити на вільне місце. Спізнілий може потім сам познайомитися з найближчими сусідами за столом.

Якщо гості приходять один за одним, а ви не встигаєте знайомити їх, цей обов’язок може взяти на себе ваш родич або товариш.

Дві жінки

Якщо знайомляться дві жінки різного віку, правильно, звертаючись до жінки старшої, сказати: «Дозвольте Вам представити...» — і назвати ім’я й прізвище молодшої особи, після чого назвати жінку старшого віку. Іншими словами, вік і авторитет мають безперечну перевагу.

Представлення членів сім’ї

Починати представлення своїх дружини, чоловіка, доньки, сина слід із таких слів: «Моя дружина», «Моя донька». Знайомство з матір’ю й батьком — виняток із цього правила: усіх знайомих треба представляти батькам, а не навпаки.

Рівні за статусом люди

Якщо потрібно познайомити однолітків або людей, рівних за статусом, ліпше спочатку представити ближчу собі людину, наприклад, свою сестру — своїй знайомій.

Добре знайомі вам люди

Представляючи своїх знайомих, буде до речі додати, наприклад, таке уточнення: «Мій друг N — хірург, а це Z — мій інститутський товариш». Абсолютно неприпустимі уточнення типу: «Це N — брат відомого актора Z!»

Відома людина

Якщо ви представляєте декількох людей якій-небудь заслуженій людині, то її прізвище не варто виголошувати. Передбачається, що всі її уже знають.

На роботі

Рядових співробітників представляють начальникам. Колег зі свого відділу — колегам з іншого відділу. Працівників своєї компанії представляють клієнтам.

Виняткові випадки знайомства

Хтось зі членів вашої сім’ї заходить до вас на роботу. Представляти чи ні його колегам?

Не обов’язково, якщо у вас із колегами суто службові відносини.

Ви їдете в громадському транспорті з товаришем, і на одній із зупинок у вагон входить ваш знайомий…

Якщо зі знайомим, що увійшов, ви обмінюєтеся лише декількома словами, то його можна не знайомити з товаришем, але не забудьте це зробити у випадку, якщо розмова стане загальною.

Як бути, якщо ви бажаєте познайомитися з людиною, але поруч немає нікого, хто міг би вас представити йому.

Можна просто подати руку й назвати своє прізвище — чітко й виразно.

Що робити, якщо ви забули прізвище людини?

Можна просто сказати: «Знайомтеся, будь ласка...», і далі покладетеся на чужу ініціативу. Такий спосіб представлення особи цілком допустимий.

Чи можна знайомитися сидячи?

Коли представляють чоловіка, він обов’язково має встати. Жінка робить це лише у випадку, якщо її знайомлять із жінкою багато старше або із чоловіком поважного віку й статусу. Дівчата до 18 років, знайомлячись із дорослими, встають завжди. Господиня встає завжди назустріч гостеві незалежно від його статі та віку.

Це, звісно, невичерпний список правил етикету, які варто знати та застосовувати, знайомлячи інших людей. Але, знаючи ці — основні правила, ви про вас обов’язково складеться гідне враження.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

зміст

Як оперативно передати відомості про працівників на вебпортал ПФУ

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді