Контракт з директором ТОВ: чи потрібно укладати

Чи є обов’язковою умовою укладання контракту з особою, яку приймають на посаду директора товариства з обмеженою відповідальністю?

Беручи на роботу особу, котра обійматиме посаду директора товариства з обмеженою відповідальністю (далі — ТОВ), можна укладати як трудовий договір, так і трудовий контракт.

В Україні відносини, котрі виникають під час організації та провадження господарської діяльності регулює Господарський кодекс (далі – ГК).

Статтею 89 ГК передбачено, що діяльністю господарського товариства, зокрема й ТОВ, управляють безпосередньо органи самого ТОВ і посадові особи. Варто зауважити, що склад і порядок обрання членів органів товариств визначається видом самого товариства. Посадовими особами товариства визнаються голова та члени виконавчого органу, голова ревізійної комісії (ревізії), якщо передбачена рада товариства (спостережна рада), — голова та члени цієї ради.

Обов’язки посадових осіб обумовлені установчими документами, в нашому конкретному випадку — статутом ТОВ. Також у цьому документі може бути передбачено призначення директора для здійснення керівництва господарської діяльністю.

Призначаючи особу на посаду директора, з ним виникають трудові відносини. У статті 65 ГК зазначено, що коли наймають керівника на роботу, то з ним має бути укладений трудовий договір або контракт. У нього обумовлюють строк, протягом якого особа обійматиме цю посаду, визначають права, обов’язки та відповідальність, умови матеріального забезпечення та звільнення, а також інші умови, які сторони погоджують між собою.

Контракт, як визначено у ч. 3 ст. 21 Кодексу законів про працю України, — це особлива форма трудового договору, в якому такі обставини, як строк дії, права, обов’язки та відповідальність (зокрема матеріальна) сторін, умови матеріальної винагороди за виконану роботу, а також умови організації праці, підстави розірвання договору, зокрема і достроково, можуть бути встановлені на підставі угоди сторін. Однак тут варто наголосити, що сферу застосування контракту регулюють закони України.

Отже, якщо керівництво господарською діяльністю ТОВ здійснює найманий керівник (директор), то з ним варто укласти контракт, позаяк насамперед це становить переважний інтерес і для власника товариства, і для самого найманого керівника. 


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді