Працівника-призовника направлено на медичне обстеження: оформлюємо необхідні документи

Особи, які направляються військовими комісаріатами на медичний огляд, лікування, увільняються від роботи на час, необхідний для виконання зазначених обов’язків та перебування в лікувальному закладі охорони здоров’я, із збереженням за ними місця роботи, займаної посади і середньої заробітної плати

Згідно з пунктом 2.12 Положення про військово-­лікарську експертизу в Збройних Силах України, затвердженого наказом Міністра оборони України від 14.08.2008 № 402, зареєстровано в Мін’юсті 17.11.2008 за № 1109/15800, у разі, коли лікарям важко визначити стан здоров’я призовника, його направляють на додаткове амбулаторне або стаціонарне обстеження до лікувально-­профілактичного закладу. При цьому призовнику видається направлення, в якому зазначається попередній діагноз та що необхідно уточнити при обстеженні для ухвалення рішення. Це направлення підписують лікар, який призначив обстеження, і лікар — член призовної комісії, який проводить контроль за об’єктивністю і доцільністю призначеного обстеження.

Особи, які направляються військовими комісаріатами на медичний огляд (медичне обстеження в амбулаторних чи стаціонарних умовах), лікування, увільняються від роботи на час, необхідний для виконання зазначених обов’язків та перебування в лікувальному закладі охорони здоров’я, із збереженням за ними місця роботи, займаної посади і середньої заробітної плати (відповідно до п. 2 ст. 21 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» від 25.03.1992 № 2232­XII).

Після отримання власником або уповноваженим ним органом направлення призовної комісії при військовому комісаріаті доцільно видати відповідний наказ (див. Додаток).

У табелі обліку використання робочого часу відсутність працівника, пов’язана з проходженням медичного огляду за направленням призовної комісії, позначається літерним кодом «ІН» (цифровий код — 22).

Відповідно до пункту 2.18 Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженої наказом Міністерства охорони здоров’я України від 13.11.2001 № 455, зареєстровано в Мін’юсті 04.12.2001 за № 1005/6196, особам, які проходять обстеження в лікувально­-профілактичних закладах за направленням військових комісаріатів, видається не листок непрацездатності, а довідка довільної форми. Така довідка має бути засвідчена підписом завідувача відділення та печаткою лікувально­-профілактичного закладу.

Звернення до редакції свідчать, що трапляються непоодинокі випадки, коли для підтвердження відсутності призовники, які проходили медичне обстеження, надають на підприємство довідки, видані військовими комісаріатами. Зверніть увагу, що довідку видає лише лікувально-­профілактичний заклад.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді