Провідного юрисконсульта у Класифікаторі професій немає: чи можна ввести таку посаду до штатного розпису?

Провідний юрисконсульт — це категоризація базової назви роботи. Вводити її до штатного розпису цілком правомірно. Розкажемо, чому.

Національний класифікатор України ДК 003:2010 «Класифікатор професій» (КП) містить базову професійну назву роботи Юрисконсульт з кодом КП 2429. Ця назва є наскрізною, вона належить до професійного угруповання «Інші професіонали в галузі правознавства» і може використовуватися у штатних розписах підприємств різних форм власності, наприклад, товариствами з обмеженою відповідальністю.

Завдання та обов’язки юрисконсульта різноманітні. Головне — юридична підтримка підприємства, на якому працює юрисконсульт. Кваліфікаційну характеристику вміщено у Випуску 1 ДКХП (наказ Мінпраці від 29.12.2004 № 336).

Юрисконсульт розробляє документи правового характеру, надає правову допомогу структурним підрозділам підприємства, оформляє матеріали щодо притягнення працівників до дисциплінарної чи матеріальної відповідальності, бере участь у роботі з укладення господарських договорів, аналізує законодавство, відстежує зміни, доводить інформацію про зміни до зацікавлених підрозділів тощо.

Провідного юрисконсульта у Класифікаторі професій немає: чи можна ввести таку посаду до штатного розпису? Читайте також: Прийняття на посаду юрисконсульта особи, яка закінчила І курс ВНЗ: чи можливо

Юрисконсульт повинен знати не лише нормативні акти, що регламентують сферу діяльності підприємства, а й цивільне, трудове, фінансове, адміністративне право, податкове та екологічне законодавство, основи економіки, організації праці, виробництва та управління.

У Класифікаторі немає ані Головного, ані Провідного юрисконсульта, ані Старшого, ані Молодшого. Із означених варіантів правомірний для штатного розпису лише один — Провідний юрисконсульт.

Чому так? Для професійної назви роботи Юрисконсульт передбачено однозначне категоріювання:

Провідний юрисконсульт, Юрисконсульт I категорії, Юрисконсульт IІ категорії та просто Юрисконсульт. Це закріплено у кваліфікаційній характеристиці.

Правило!

Якщо кваліфікаційна характеристика закріплює певні категорії для професії, вигадувати власні категорії на кшталт Старший, Молодший — неправомірно.

Різниця між провідним та звичайним юрисконсультом — у вимогах до освіти й стажу роботи.

Провідного юрисконсульта у Класифікаторі професій немає: чи можна ввести таку посаду до штатного розпису?​ Читайте також: «Офіс-адміністратор» у Класифікаторі професій

Аби претендувати на посаду Провідного юрисконсульта, кандидат повинен мати повну вищу освіту з правознавства (магістр, спеціаліст) і стаж роботи юрисконсультом І категорії  не менше 2 років.

Для звичайного Юрисконсульта, звичайно, вимагається повна вища правознавча освіта. А ось жодних вимог до стажу роботи ДКХП не висуває.

Скористайтеся пошуком по Класифікатору професій, аби знайти правильну назву професії


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

Як оперативно передати відомості про працівників на вебпортал ПФУ

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді